Exfolierea Tenului – Cat de des trebuie sa ne exfoliem tenul?

Poate ca deja stii ca exfolierea pielii cu acizi este un pas important in rutina de ingrijire a pielii. Insa cat de des ar trebui facuta exfolierea tenului? Produsele pe care le folosim pentru a exfolia fata pot fi destul de puternice, asadar nu iti doresti sa faci acest lucru mai des decat ar fi indicat.

Chiar daca imi doresc ca raspunsul la aceasta intrebare sa fie unul direct, in realitate nu este atat de simplu. Frecventa cu care iti exfoliezi tenul depinde de mai multi factori, inclusiv tipul de piele, gradul de sensibilitate sau diverse probleme ale pielii (precum acnee, pori dilatati, hiperpigmentare etc), dar si ce alte produse de ingrijire folosesti.

Urmaresc constant conturile de pe retelele sociale ale unor dermatologi si am strans o lista cu cateva sfaturi de cum sa faci corect exfolierea tenului pentru a evita efectele secundare precum iritatia sau arsurile chimice.

De ce este necesara exfolierea tenului?

Daca ai obervat in ultima vreme ca pielea tenului are un aspect tern si o textura aspra la atingere, acest lucru se datoreaza in principal acumularii de celule moarte pe suprafata pielii. Corpul nostru are un proces natural de regenerare celulara prin care inlocuieste celulele vechi cu altele noi. Durata acestui ciclu variaza in functie de varsta, si poate fi intre 1 si 2 luni, cu cat inaintezi in varsta, cu atat acest proces devine mai lent. In timpul acestui proces, celulele moarte de pe suprafata pielii raman adesea intacte, acumulandu-se afectand aspectul si textura tenului.

Exfolierea tenului constituie un pas crucial in ingrijirea pielii, deoarece influenteaza pozitiv ciclul natural de regenerare a acesteia. Prin eliminarea celulelor moarte si a impuritatilor de la suprafata pielii, exfolierea favorizeaza o mai buna circulatie sanguina si stimuleaza productia de celule noi. Acest lucru se traduce printr-o piele mai stralucitoare si mai sanatoasa, cu o textura neteda si catifelata. In plus, eliminarea celulelor moarte deschide porii, permitand produselor de ingrijire sa patrunda mai profund si sa ofere beneficii maxime.

Studiile in domeniu arata ca, in timp, exfolierea tenului ajuta la uniformizarea nuantei si la estomparea petelor pigmentare. Acest lucru se intampla deoarece anumiti acizii specifici reduc pigmentul responsabil de decolorare al pielii. Un alt avantaj al exfolierii este acela ca minimizeaza si previne aparitia cosurilor prin reducerea acumularii de celule moarte din pori.

beneficiile exfolierii tenului

Tipurile de exfoliere

Exista doua metode pentru exfolierea tenului: fizica (indepartarea mecanica a celulelor moarte cu ajutorul buretilor, scrub-urilor sau a prosopului) si chimica (cu acizi care dizolva celulele moarte).

Prima metoda include ingrediente abrazive precum piatra ponce, pudra de orez si granule de sare sau zahar si care, indeparteaza acumularile de celule moarte de pe suprafata tenului. Dermatologii sunt de parere ca acest proces de frecare a particulelor abrazive pe suprafata pielii cauzeaza iritatie si microleziuni, de aceea este indicat sa optezi pentru un scrub cat mai delicat.

In cazul exfoliantilor chimici nu este nevoie de frecare. Acizii AHA (glicolic, mandelic si lactic) si acizii BHA (acidul salicilic) detaseaza celulele moarte si le indeparteaza delicat pentru a scoate la iveala un strat nou, fresh si catifelat de piele. Totusi, daca ai o piele sensibila, dermatologii ne sfatuiesc sa avem in vedere atat tipul de acid cat si concentratia, deoarece o concentratie mult prea mare poate fi daunatoare.

Ambele sunt metode eficiente de indepartare a celulelor moarte, dar trebuie utilizate cu masura. Daca exfolierea tenului este facuta in exces, exista riscul afectarii barierei naturale de protectie a pielii. Aceasta bariera, formata dintr-un strat de lipide, mentine hidratarea si protejeaza pielea de agentii externi nocivi. Daca o deteriorezi prin excesul de exfoliere, pielea poate deveni mai sensibila, mai uscata si predispusa la iritatii. Prin urmare, este esential sa gasesti un echilibru potrivit pentru tipul tau de ten, respectand nevoile pielii tale.

Cat de des trebuie sa ne exfoliem tenul

Cat de des ne exfoliem tenul?

Ten uscat sau sensibil

O data pe saptamana este un bun punct de pornire. Produsele pentru exfolierea tenului sensibil sau uscat indeparteaza atat celulele moarte cat si uleiurile naturale ale pielii. Asadar, o exfoliere frecventa poate duce la uscaciunea excesiva a tenului. Daca pielea nu prezinta mancarime, roseata, usturime sau descuamare si se simte bine dupa 1 luna de zile de cand ai inceput sa o exfoliezi, poti creste frecventa aplicarii la de 2 ori pe saptamana.

Stai departe de scruburile pentru ten daca ai o piele uscata. Frecarea de care vorbeam mai devreme poate distruge bariera lipidica a tenului si va duce la pierderea hidratarii.

Acidul mandelic face minuni pentru tenul sensibil, la fel si acidul lactic. Avand rol hidratant, acidul lactic atrage apa din derm si epiderm, lasand o piele cu aspect catifelat si sanatos. Dupa aplicarea acidului, alege o crema cu ceramide sau una cu ingrediente hidratante cum ar fi o crema cu acid hialuronic ori glicerina.

Ten gras sau mixt

Pentru a indeparta sebumul in exces si celulele de piele moarta, dermatologii recomanda sa folosesti pentru exfolierea tenului un produs cu acizi de 2-3 ori pe saptamana. Tenul gras poate sa tolereze destul de bine cam orice tip de acid, iar unele persoane isi pot exfolia tenul chiar si zilnic. Acidul salicilic este o optiune foarte buna pentru tenul predispus la ingrasare pentru ca este lipofilic, adica poate sa dizolve si sa usuce sebumul pielii.

Indiferent cat de lucios sau dificil de controlat poate fi tenul gras sau mixt, utilizarea exfoliantilor fizici ar trebui sa fie facuta cu atentie. Desi poate parea tentant sa incerci sa indepartezi excesul de sebum si celulele moarte ale pielii cu exfolianti cu particule abrazive, trebuie sa ai grija pentru a nu agrava starea pielii. Folosirea unor exfolianti prea duri sau aplicarea unei presiuni excesive asupra pielii poate duce la iritatii, roseata si ranirea pielii.

Opteaza pentru geluri de exfoliere blanda si efectueaza exfolierea tenului cu atentie (maxim 1 data pe saptamana), folosind miscari delicate pentru a evita deteriorarea barierii protectoare a pielii.

Ten acneic

Fie ca ai un ten gras sau uscat, predispus la acnee, trebuie sa ai mai multa atentie in ceea ce priveste exfolierea tenului, mai ales daca vorbim de produse cu acizi. Incearca si cateva alternative pentru retinol, mai blande, in cazul in care simti ca pielea devine mult prea sensibila.

Chiar daca acizii AHA si BHA sunt eficienti in reducerea acumularii de sebum, mizerie si celule moarte ce duc la aparitia cosurilor, folosirea prea frecventa a lor distruge bariera cutanata a pielii. Acest lucru nu va face altceva decat sa sporeasca aparitia de noi leziuni acneice. Persoanele cu ten gras acneic tolereaza mai bine exfolierea frecventa, insa este important sa protejam bariera pielii, mai ales daca sunt folosite tratamente topice precum peroxidul de benzoyl.

Dermatologii recomanda sa incepi exfolierea tenului in mod gradual, pentru inceput o data pe saptamana si daca pielea nu pare sa fie inflamata, sa cresti treptat pana la de 3 ori pe saptamana, alternand o zi da si o zi nu. Acidul glicolic si salicilic sunt alegei excelente, au rol antiinflamator si ajuta la reducerea productiei de sebum care contribuie la infundarea porilor.

Ten cu rozacee sau eczema

Daca suferi de oricare dintre aceste boli inflamatorii cronice, indicat ar fi ca in prima faza sa consulti un dermatolog. Acesta iti va recomanda cat de des iti poti face exfolierea tenului acasa. Sub nici o forma sa nu folosesti exfolianti fizici, nu vei face altceva decat sa inrautatesti situatia.

Persoanele ce au eczema deja se lupta cu o bariera cutanata destul de deteliorata, iar simptome precum piele crapata si descuamata sunt prezente. Astfel ca o exfoliere intensa a pielii va duce la eruptie a eczemei. Similar, tenul cu rozacee este extrem de sensibil si usor de iritat, iar exfolierea facuta gresit va spori senzatia de roseata, arsura si intepaturi.

exfolierea pielii cu acizi exfolianti

Cea mai buna metoda de exfoliere a tenului

Majoritatea produselor de exfoliere fizica vin sub forma de geluri de curatare si trebuie aplicate pe pielea umeda. Dermatologii ne sugereaza sa le masam cu delicatete prin miscari circulare si sa clatim bine cu apa la temperatura camerei. Nu folosi forta si nu apasa mai ales in zonele sensibile de pe obraji, frunte si pielea delicata din jurul ochilor.

Exfoliantii chimici trebuie utilizati pe pielea cat mai uscata, iar cel mai bun moment este sa ii incorporam in rutina de ingrijire de seara, dupa demachiere. Indiferent de tipul de acid pe care il utilizezi, este esential sa eviti exfolierea in rutina de dimineata, mai ales daca folosesti creme cu retinol, deoarece pielea proaspat exfoliata este mai vulnerabila la daunele cauzate de soare.

Fie ca alegi exfolierea fizica sau chimica, este important sa eviti utilizarea concomitenta a ingredientelor active puternice, precum alti acizi exfolianti, tratamente pentru acnee, acid retinoic sau vitamina C, toate putand fi dure cu pielea si crescand sensibilitatea acesteia.

Pentru a evita riscul iritatiei, este de asemenea recomandat sa alegi produse fara parfum. In schimb, alege seruri si creme de fata cu ingrediente blande si hidratante, cum ar fi niacinamida, ceramidele, glicerina si/sau acidul hialuronic. Aceasta abordare te va ajuta sa ai o piele sanatoasa si cu aspect uniform.

Cu toate acestea, opreste utilizarea daca experimentezi senzatii persistente de arsura, durere sau simptome asemanatoare eruptiilor care dureaza mai mult de cateva ore, deoarece acestea pot indica o posibila reactie alergica. Prin respectarea cu strictete a acestor sfaturi pentru exfolierea tenului si prioritarizarea precautiei, vei avea mai multe sanse sa ai o piele luminoasa si sa eviti potentialele repercusiuni ale iritatiei.

Surse:

  • https://www.dermstore.com/blog/how-to-exfoliate-skin/
  • https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/meaning-of-exfoliating
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/exfoliate-face-naturally
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

welove.ro
Logo