Hiperpigmentarea: Cauze & Tratament. Cum Scapi de Petele Pigmentare?

Daca ai pete maronii de pe fata sau cicatrici lasate de arsuri solare sau acnee, stai linistita ca nu esti singura persoana ce se confrunta cu astfel de probleme. Care sunt cauzele hiperpigmentarii, dar si solutii de cum scapi de pete hiperpigmentare, pe toate ti le voi prezenta pe larg in randurile ce urmeaza.

Chiar daca este foarte dificil de indepartat complet semnele de hiperpigmentare, exista cativa pasi pe care poti sa ii urmezi pentru a reduce si preveni aparitia petelor maronii, lasand in urma o piele cu aspect uniform si neted.

Ce este hiperpigmentarea?

Hiperpigmentarea este denumirea pe care dermatologii o dau acelor zone ale pielii ce isi schimba culoarea, devenind maronii.

Este o problema a pielii destul de des intalnita si poate afecta pe oricine, indiferent de tipul de piele. Petele pigmentare pot fi de mai multe dimensiuni, mici sau mari, dar si in cazuri extrem de rare, pot acoperi intregul corp.

Aceasta hiperpigmentare apare atunci cand pielea produce mai multa melanina decat ar fi normal. Melanina este acel pigment responsabil de nuanta pielii, a ochilor si a parului fiecaruia dintre noi. Pigmentul in exces este depozitat adanc in tesutul de sub piele, astfel ca anumite zone par mai inchise la culoare in comparatie cu restul pielii.

In functie de cat de severa este pigmentatia in cazul tau, poti observa imbunatatiri considerabile chiar si cu cosmetice pe care le poti achizitiona fara prescriptie medicala. Rabdarea este cheia atunci cand vine vorba de vindecarea pielii, asadar nu te astepta sa vezi rezultate wow peste noapte.

cauze pete pigmentare

Cauze hiperpigmentare

Acestea sunt unele dintre cele mai comune cauze ale aparitiei acelor pete pigmentare:

  • Expunerea la radiatiile solare – nu este nici un secret cum ca razele UV ale soarelui sunt extrem de nocive pentru pielea noastra. De fapt, acestea sunt responsabile de pana la 80% de primele semne ale imbatranirii premature a pielii. Unul dintre semne este si astfel de hiperpigmentare ce se prezinta sub forma acelor pete de batranete aparute din pricina expunerii prelungite la soare. Pielea capata o nuanta intunecata si este lipsita de stralucirea naturala. Foarte multe femei ce se confrunta cu aceasta problema, aleg sa mascheze petele cu concealer si fond de ten ce ajuta la iluminarea tenului.
  • Melasma – prezenta pe fata sub forma de pete pigmentare inchise la culoare ce indica dereglari hormonale. Intalnita de foarte multe ori in cazul femeilor insarcinate, insa nu exclusiv, melasma mai poarta numele si de “masca sarcinii”. Alte cauze ar fi si disfunctia tiroidiana sau terapia cu hormoni.
  • Rani post-inflamatorii – atunci cand pielea trece printr-o faza inflamatorie, cum ar fi acneea, eczemele, psoriazisul sau arsurile, se formeaza acele pete maro in urma vindecarii. De cele mai multe ori, chiar daca este unul longeviv, tratamentul cu dermatocosmetice specific acestor rani este si cel mai eficient
  • Probleme medicale – in unele cazuri, hiperpigmentarea poate fi un simptom al unei probleme medicale, cum ar fi boala Addison. Daca nu esti sigura de cauza petelor, este indicat sa ceri sfatul unui medic dermatolog
  • Solar – potrivit dermatologilor, radiatiile ultraviolete de la solar sau lampi solare sunt carcinogene, iar expunerea pielii poate duce la o crestere a riscului dezvoltarii cancerului de piele. Mai mult, riscul de melanom creste cu pana la 75% la tinerele de pana in 30 ani ce se expun frecvent la radiatiile solarului. Aceste radiatii duc la imbatranirea pielii, hipo si hiperpigmentare, dar si la afectiuni ale ochilor
  • Discoloratie – semnele de nastere sau pistruii sunt alte forme de hiperpigmentare a pielii ce apar in mod natural. Semnele de nastere sunt de doua feluri – cele vasculare si cele pigmentare. Prima categorie include asa numita pata de vin (nevus flammeus), petele rozalii si hemangioame. Acest lucru se intampla din princina vaselor de sange ce au fost distruse sau nu s-au format corect in pantec, cauzand o colorare rosiatica a pielii.
cum scap de hiperpigmentare

Prevenire hiperpigmentare

Desi nu toate cazurile de hiperpigmentare pot fi tratate, exista anumiti pasi pe care ii poti lua pentru a preveni anumite instante ale aparitiei petelor pigmentare.

  • evita soarele direct – incearca sa nu te expui la soare in timpul orelor de varf 11:00-16:00. Stai sub o umbrela sau la umbra atunci cand esti afara pentru a minimiza expunerea la soare
  • foloseste o palarie – acopera-ti fata si scalpul cu o palarie cu boruri largi
  • aplica SPF – in primul si primul rand, pentru cineva care se lupta deja cu astfel de pete pigmentare este neaparat necesar sa folosesti o crema cu protectie solara. Pe perioada iernii foloseste zilnic o crema cu SPF 30+, insa vara este neaparat necesar sa folosesti una cu factor de protectie 50+.
  • nu iti atinge pielea – scarpinatul excesiv sau spargerea unui cos pot duce la inflamatie si mai apoi la o innegrire a zonei cu pricina, iar daca este in zona fetei cu atat mai mult trebuie evitata astfel de “activitate”.

Cum scapi de pete pigmentare?

Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este sa folosesti o crema de protectie solara anti-pete si apoi sa incerci sa introduci in rutina de ingrijire a pielii cateva ingrediente si cosmetice cu efect de albire

Acid azelaic

Acidul azelaic este un inhibitor foarte bun pentru tirozinaza, enzima responsabila de convertirea aminoacidului tirosina in melanina. Este un exfoliant foarte bland cu pielea cu actiune antioxidanta ce reda aspectul luminos al pielii. Este perfect pentru a trata hiperpigmentarea post-inflamatorie cum ar fi petele maronii provocate de acnee sau eruptii.

Ser depigmentant Sesderma Azelac RU
Ser depigmentant cu acid azelaic Sesderma Azelac

Thiamidol

Thiamidolul este un resorcinol descoperit recent si care se afla sub patentul Beiersdorf. Cercetatorii au descoperit cum ca daca aceasta substanta este folosita de maxim 4 ori in rutina de zi cu zi (chiar si din produse diferite), imbunatateste aspectul petelor pigmentare in comparatie cu hidrochinona (un medicament foarte puternic, cu multiple reactii adverse, ce impiedica formarea petelor). Spre deosebire de acesta, thiamidolul nu provoaca iritatii, facandu-l a fi perfect pentru persoanele cu piele sensibila.

Ser facial iluminator impotriva petelor Eucerin Anti-Pigment
Ser facial iluminator impotriva petelor Eucerin Anti-Pigment

Vitamina C

Vitamina C nu ar trebui sa fie folosita ca ingredient singular atunci cand doresti sa rezolvi problema petelor pigmentare, insa este un activ excelent atunci cand se combina cu alte tratamente. Avand in vedere ca cremele cu protectie solara nu pot combate radicalii liberi, acest ser este perfect pentru a fi folosit impreuna cu crema pentru a da un boost pielii.

Ser iluminator pete de pigment Bioderma Pigmentbio C-Concentrate
Ser iluminator pete de pigment Bioderma Pigmentbio C-Concentrate

Acid Kojic

Se tot vorbeste de cativa ani incoace de eficacitatea acidulului Kojic in formulele de albire a petelor hiperpigmentare. Daca esti in cautarea unei solutii puternice de stopare a hiperpigmentarii si nu ai o piele sensibila, un astfel de produs poate fi cel mai bun tratament pentru tine.

Gel depigmentant Sederma Kojicol pentru ten normal si mixt
Gel depigmentant Sederma Kojicol ten normal si mixt

Retinol

Iubim retinolul pentru multiplele sale beneficii. Este ingredientul perfect care pare ca le are pe toate, de la proprietati anti-aging si pana la eliminarea petelor pigmentare. Retinolul actioneaza asupra petelor brune atat prin refacerea celulara cat si prin scaderea transferului melaninei.

Ser iluminare Institut Esthederm Intensive Retinol Oil Serum
Ser iluminare Institut Esthederm Intensive Retinol Oil Serum

Niacinamida

Niacinamida este unul dintre ingredientele minune. Nu doar ca te ajuta in lupta cu acneea, ci are actiune de antiimbatranire a pielii si combate petele intunecate prezente pe ten. Datorita proprietatilor sale minune, niacinamida a ajuns sa fie in rutina de ingrijire a tuturor femeilor ce cauta un activ bun si eficient. Daca vrei un tratament pentru petele brune cauzate de expunerea la soare, cel mai probabil ca acesta este exact ce cauti.

Peeling bland SVR Clairial Night Peel impotriva petelor brune
Peeling bland SVR Clairial Night Peel impotriva petelor brune

Acizi BHA si AHA

Serumurile si solutiile de curatare faciala ce contin acizi BHA cum ar fi acidul salicilic, sau acizi AHA precum acidul glicolic, acidul mandelic sau acidul lactic sunt recomandate adolescentilor, dar si persoanelor ce sufera de acnee. Acestea pot ajuta si alte tipuri de piele printr-o exfoliere delicata a suprafetei pielii destupand porii si curatand tenul. In cazul in care nu ai o piele foarte sensibila, poti apela la cosmetice cu astfel de acizi pentru a diminua petele pigmentare.

Lotiune tonica depigmentanta Biotrade Melabel Tonic
Lotiune tonica depigmentanta Biotrade Melabel Tonic

Arbutina

Arbutina este extrasa din fructele uscate de afine sau strugurii ursului, dar si din frunzele de par. Considerata a fi o forma naturala de hidrochinona, este cel putin la fel de eficienta ca si aceasta, insa fara efecte adverse. Atunci cand este utilizata pe perioade lungi de timp, de peste 1-2 luni, studiile arata cum ca arbutina ar fi mai eficienta decat acidul Kojic.

Ser depigmentant intensiv Ivatherm Ivawhite
Ser depigmentant intensiv Ivatherm Ivawhite

Hidrochinona

Ultimul pas inaintea tratamentului ce poate fi executat numai la salon este hidrochinona si care poate fi luata in considerare numai la recomandarea medicului specialist. Aceasta reduce productia melaninei in piele, insa dezavantajul sau major este ca provoaca sensibilitate majora la soare si iritatii. Sunt foarte putine cosmetice ce contin astfel de ingredient si care pot fi achizitionate fara prescriptie medicala.

Peeling chimic

Un peeling chimic se foloseste de acizi in concentratii puternice pentru a trata anumite zone ale pielii. Acesta reduce prezenta hiperpigmentarii prin indepartarea epidermei. Versiuni mai concentrate pot sa patrunda si mai adanc in piele pentru rezultate mai bune. Chiar daca exista o multime pe peeling-uri chimice pe care le poti folosi acasa de una singura, este indicat sa mergi la un salon de cosmetica pentru un tratament corect. Astfel poti evita iritatiile, roseata sau aparitia inflamatiilor nedorite.

Laser

Un peeling cu laser pentru hiperpigmentare se foloseste de raze de lumina pentru a trata exact zonele cu probleme. Exista doua tipuri de laser, cel intens care patrunde adanc in straturile pielii si unul cu intensitate moderata ce ajuta la cresterea productiei de colagen si imbunatateste elasticitatea pielii. Ambele tratamente distrug celulele de la suprafata pielii pentru a promova dezvoltarea de noi celule sanatoase.

Microdermabraziune

Este o procedura ce poate fi facuta numai la salon si care trateaza hiperpigmentarea din zona epidermei, adica numai petele superficiale de la suprafata. Spre deosebire de dermabraziune, care inlatura epiderma avand un efect mai profund, aceasta este o solutie mai delicata, insa care poate necesita mai multe sedinte pana la obtinerea rezultatului dorit. Daca microdermabraziunea trateaza zonele cu pete superficiale, dermabraziunea se concentreaza pentru a elimina petele lasate de acnee, petele batranetii, rani sau zonele afectate intens de soare.

Principala cauza a aparitiei hiperpigmentarii este soarele, mai degraba razele UV nocive, insa un lucru pe care il poti face pentru a preveni astfel de situatii este sa folosesti in permanenta o crema cu protectie solara pentru fata. Pentru a trata petele hiperpigmentare inestetice te poti folosi de produse ce contin ingrediente active precum retinol, niacinamida sau acid azelaic.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

welove.ro
Logo