Alternative Pentru Retinol – Cu ce inlocuim retinolul cand avem o piele sensibila?

Din nefericire, concentratii puternice de acid retinoic pot sa cauzeze iritatii severe, uscaciune excesiva, descuamare, roseata si senzatie de arsura. Desi, astfel de efecte secundare trec o data ce pielea se obisnuieste treptat cu substanta activa, pentru anumite persoane situatia nu se termina intr-o nota fericita. In acest caz, sunt recomandate diverse alternative pentru retinol, variante inlocuitoare special create pentru pielea sensibila.

Atunci cand vorbim de ingrediente benefice pielii, intotdeauna retinoizii sunt in topul preferintelor. Cireasa de pe tort, indragit de toti medicii dermatologi, acidul retinoic ofera o multime de beneficii pielii. Un derivat al vitaminei A, retinolul a demonstrat ca poate sa combata acneea, sa reduca liniile si ridurile fine stimuland productia de colagen si elastina, pentru o piele uniforma si luminoasa.

Ce alternative pentru retinol exista?

Ingredientele alternative pentru retinol au devenit destul de populare in industria cosmetica si de ingrijire a pielii ca o varianta mai putin agresiva. Aceste ingrediente naturale si delicate din extract de plante pot trata acneea si imbunatati textura pielii. Mai mult, acestea asigura beneficiile anti-age ale retinolului, insa fara iritarea pielii.

Bakuchiol

Bakuchiol-ul este, cel mai probabil unul dintre cele mai cunoscute si studiate alternative pentru retinol. Rezultatele sale sunt similare cu cele ale retinoizilor. Acesta este extras din frunzele si semintele plantei babchi. Chiar daca nu este un derivat direct al vitaminei A, bakuchiol-ul are aceleasi efecte ca si cele ale retinolului. Puternic antioxidant, are efecte antiinflamatorii si stimuleaza productia de colagen si elastina din piele.

Avantajul major pe care bakuchiol-ul il are in fata retinolului este acela ca poate fi utilizat chiar si pe cea mai sensibila piele. In studiile clinice, s-a demonstrat ca ambele ingrediente imbunatatesc elasticitatea si fermitatea pielii, reduc aspectul ridurilor si hiperpigmentarea. Bakuchiol-ul a iesit in avantaj, fiind mult mai bine tolerat. Nefiind un produs sintetic derivat al vitaminei A, ci extras natural din plante, acesta poate fi folosit si de femeile insarcinate sau care alapteaza.

Niacinamida

Usor diferit de celelalte ingrediente din lista de astazi deoarece nu este un produs derivat din plante, ci mai degraba o forma de vitamina B3. Niacinamida este vazuta ca una dintre cele mai sigure alternative pentru retinol, oferind multe beneficii similare printre care reducerea inflamatiei, sporirea productiei de colagen, tratarea acneei si reducerea hiperpigmentarii excesive.

Diferenta dintre cele doua ingrediente este pe parte de hidratare. In timp ce retinolul are ca efect uscaciunea pielii, niacinamida ajuta la mentinerea hidratarii pielii. De aceea, este o buna alegerea pentru toate tipurile de piele.

Uneori pentru rezultate cat mai notabile si rapide, atunci cand pielea o permite, multi dermatologi recomanda ca cele doua produse sa fie folosite impreuna. Poti opta fie pentru un produs cosmetic ce le contine pe ambele, fie aplicarea unui produs hidratant cu niacinamida inainte de aplicarea unei creme de fata cu retinol.

cea mai buna crema cu retinol

Acid azelaic

Acidul azelaic este prezent in mod natural in cereale precum grau, orz si secara, dar si produs de pielea noastra de o ciuperca – Malassezia furfur. Desi nu gasim un studiu ce il compara direct cu acidul retinoic, numeroasele surse de informare pe internet il prezinta cu multe beneficii identice cu cele ale retinoizilor.

Spre exemplu, acidul azelaic este un ingredient folosit de dermatologici in tratarea acneei. Are rolul de a elimina bacteriile ce infecteaza porii, reduce inflamatia si roseata, exfoliaza celulele moarte si scade productia de keratina, o substanta naturala care poate duce la infundarea porilor.

Pe deasupra, s-a dovedit a fi una dintre acele alternative pentru retinol potrivite pentru a reduce petele pigmentare. Azelaicul este deseori utilizat ca tratament pentru melasma si hiperpigmentare post-inflamatorie in cazul persoanelor cu episoade de acnee severa.

Ulei de macese

Uleiul de macese contine cantitati mici de acid retinoic, fiind excelent pentru regenerarea pielii, si sporirea productiei de colagen. Mai mult decat atat, folosit in mod regulat, acesta este o alternativa naturala a retinolului ce reda stralucirea pielii terne.

Se remarca printr-un continut ridicat de acizi grasi care nu fac altceva decat sa mentina pielea sanatoasa. Bogat in antioxidanti, uleiul se obtine prin presarea la rece a semintelor tufei de rosa rubiginosa.

Nu exista inca un studiu in care sa fie comparat direct cu retinolul, dar din cercetarile efectuate, uleiul de macese ajuta la diminuarea vizibila a semnelor de imbatranire prin prevenirea pierderii hidratarii pielii.

Ulei de catina

Pulpa fructelor de catina este bogata in substante nutritive, vitamine si minerale. Mai specific, uleiul de catina este frecvent folosit in industria de ingrijire a pielii, datorita continutului ridicat de antioxidanti, inclusiv caroten, vitaminele E si C, dar si flavonoide.

Bogat in acizi grasi esentiali, uleiul de catina este una dintre cele mai eficiente alternative pentru retinol, fiind un ingredient extrem de hranitor. Principalul sau rol este de a mentine pielea hidratata intarind bariera naturala a pielii.

Printre alte beneficii enumeram si reglarea excesului de sebum, ceea ce il face a fi potrivit chiar si pentru tenurile grase, uniformizeaza nuanta pielii si creste productia de colagen.

acid retinoic pentru ochi

Ulei din seminte de morcovi

Obtinut din semintele de morcovi salbatici, uleiul este bogat in beta-caroten, un precursor al vitaminei A. Fiind unul dintre mai putin cunoscute alternative pentru retinol, uleiul din seminte de morcovi s-a dovedit a fi o solutie naturala ce ajuta la procesul de regenerare celulara.

Avand un continut ridicat de antioxidanti, acesta protejeaza pielea de razele UV, poluare si stres. De asemenea, este o sursa importanta de vitamina K, E si C, si care impreuna ajuta la revitalizarea aspectului pielii.

Uleiul din seminte de morcovi inlatura celulele moarte de pe suprafata pielii, iar acest lucru face ca pielea sa capete un aspect stralucitor. Contine si acid linoleic cu puternice proprietati antiinflamatorii, fiind recomandat persoanelor ce sufera de acnee.

Rambutan

Pe internet gasim destul de multe informatii cu privire la comparatia dintre rambutan, un fruct tropical, si retinol. Efectele anti-age avute asupra pielii sunt datorate continutului ridicat de antioxidanti. Rambutan-ul previne imbatranirea prematura a pielii, neutralizeaza radicalii liberi si protejeaza pielea de inflamatii.

Ca aspect, se aseamana cu lychee, si este unul dintre cele mai indicate alternative pentru retinol fiind potrivit pentru persoanele cu piele sensibila. De asemenea, este bun si in cazul celor care au experimentat diverse reactii alergice in timpul utilizarii produselor cu acid retinoic.

Atat rambutan-ul cat si retinolul stimuleaza productia de colagen si regenerarea celulara, ajutand sa minimizeze prezenta liniilor fine si a petelor pigmentare. Fiind delicat cu pielea, acesta poate fi utilizat de oricine isi doreste o piele cu aspect tanar.

exfolierea pielii cu acizi exfolianti

Ce eficienta au astfel de alternative pentru retinol?

Ca si retinoizii, alternativele naturale pentru retinol ofera o metoda non-invaziva de a reduce liniile fine si ridurile prin imbunatatirea texturii pielii. Sunt o optiune eficienta pentru persoanele a caror piele este prea sensibila si nu se pot obisnui cu retinoizii traditionali. Acest lucru este valabil si pentru tenul uscat excesiv sau cu afectiuni inflamatorii precum eczemele sau psoriazisul.

Insa, spre deosebire de retinol, unii dintre acesti inlocuitori ai retinolului nu au fost suficient de mult studiati. Asadar, in anumite situatii, chiar si alternativele pot sa produca efecte adverse neplacute, similare cu cele ale retinolului.

Inca nu s-a descoperit acel ingredient care sa aduca mai multe beneficii decat retinolul, acesta ramanand “gold standard-ul” tuturor dermatologilor.

acid retinoic beneficii

Cum adaugi in rutina zilnica alternative pentru retinol?

Similar cu retinolii, este indicat ca astfel de alternative pentru retinol sa fie adaugate gradual in rutina de skincare. Acest lucru ii va da pielii timp sa se acomodeze cu ingredientul activ, provocand cat mai putine efecte adverse.

Incepe cu un mic test de piele, aplica o cantitate mica sub barbie sau pe interiorul antebratului. Daca zona nu prezinta reactii in cateva zile, atunci poti folosi produsul pe intregul ten.

Indicat ar fi ca inlocuitorii retinolului sa fie aplicati in timpul rutinei de seara, pe pielea proaspat spalata, curatata si uscata. Pentru inceput, foloseste o cantitate de marimea unui bob de mazare si aplica timp de 2 ori pe saptamana. Creste numarul de aplicari in functie de cum iti simti pielea.

Un alt aspect de care sa tii cont este acela ca este obligatoriu sa folosesti o crema de fata cu factor de protectie solara deoarece aceste ingrediente pot creste fotosensibilitatea pielii.

surse:

  • https://www.webmd.com/beauty/what-to-know-about-carrot-seed-oil
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1534/niacinamide
  • https://www.everydayhealth.com/smart-skin/what-is-bakuchiol/
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

welove.ro
Logo