Pori Dilatati – Cauze, Tratamente si cum Scapam de ei?

Cand te uiti in oglinda, simti ca tenul tau ar arata mult mai bine daca ai putea micsora acei pori dilatati. Cea mai des pusa intrebare este “cum scap de porii dilatati?” sau cum ii pot face sa fie mai putin vizibili. Si, alaturi de firele de par crescute sub piele, venele paianjen si sprancenele neregulate, porii dilatati sunt una dintre cele mai persistente nemultumiri in ceea ce priveste frumusetea. Chiar daca machiajul ii poate ascunde, sunt una dintre cele mai dificile probleme de rezolvat.

Ce sunt porii dilatati?

Termenul de “pori dilatati” se refera la acei pori mariti care devin tot mai vizibili o data cu inaintarea in varsta. Adevarul este ca oricat ne-am dori nu putem scapa de ei. Porii indeplinesc un rol esential in procesul natural de hidratare al pielii, permitand eliminarea sebumului – un ulei produs natural de corp.

Totusi, porii dilatati apar deseori in zone in care exista glande sebacee active, precum zona T a fetei. Acestia afecteaza textura pielii si devin o problema estetica atat pentru barbati cat si pentru femei cu un ten gras sau mixt, dar si adolescenti cu dezechilibre hormonale.

Acesti pori dilitati prezenti pe piele sunt mai des intalniti pe tenurile grase si mixte deoarece acestea produc in mod natural o cantitate mai mare de ulei (sebum).

Daca doresti sa previi complicatii precum acnee sau aparitia punctelor negre, iata cateva tratamente pe care le poti incerca:

Tratamente pori dilatati

Bioderma Sébium Pore Refiner este cea mai buna crema pentru pori dilatati si puncte negre pe care o cauti. Cu o consistenta lejera, este perfecta pentru tenul problematic. Folosind acid salicilic si alte ingrediente active, aceasta crema controleaza sebumul in exces, matifieaza si minimizeaza porii. Aplicata dimineata, sub machiaj, iti ofera un ten mai luminos si mai fin, fara sa iti faci griji pentru porii mariti. De asemenea, este hipoalergenica si non-comedogenica, oferindu-ti o solutie eficienta si sigura pentru problemele tenului.

Vichy Normaderm Probio-BHA este cel mai bun ser pentru pori dilatati, acnee, puncte negre sau alte imperfectiuni. Acest ser contine un complex puternic de acizi salicilic si glicolic, impreuna cu fractii probiotice si apa vulcanica Vichy pentru a combate eficient imperfectiunile pielii. Acidul salicilic deschide si curata porii in profunzime, acidul glicolic exfoliaza pielea si reduce petele, iar fractiile probiotice contribuie la echilibrarea microbiotei pielii. De asemenea, apa vulcanica Vichy intareste bariera de protectie a pielii, oferindu-ti un produs complet pentru a te bucura de un ten mai curat si mai sanatos.

De la Kiehl’s avem Rare Earth Deep Pore Cleansing Mask, solutia perfecta pentru a reduce aspectul acestor pori dilatati si pentru a-ti revigora tenul. Aceasta masca de fata contine Argila Alba Amazoniana, obtinuta de pe malul Raului Amazon, pentru a-ti oferi o experienta de detoxifiere profunda. Prin eliminarea impuritatilor si a excesului de sebum, curata si detoxifica pielea, lasand-o mai neteda si mai fina. De asemenea, contribuie la reducerea productiei de sebum de la suprafata pielii, ajutand la rafinarea texturii tenului si la obtinerea unei pielii cu aspect mai sanatos. Rare Earth Deep Pore Cleansing Mask este perfecta pentru tenul normal sau gras si promite sa ofere rezultate vizibile pentru porii deschisi.

Tonerul Pore Control Powder de la The Skin House este aliatul perfect pentru tenul gras si mixt cu tendinte acneice. Cu extracte din hamamelis, aloe vera, rodie si AHA, acest toner pentru pori dilatati elimina impuritatile si urmele de machiaj, echilibrand pH-ul pielii. De asemenea, ajuta la indepartarea celulelor moarte si excesului de sebum de la suprafata pielii, lasand tenul mai neted si mai fin. Cu o actiune delicata si efect racoritor, ofera o senzatie de prospetime si curatenie pielii. Cu ingrediente precum extracte de plante si fructe, este formulat pentru a curata si tonifia tenul cu pori deschisi.

Perfectly Clean Foam Cleanser de la Estee Lauder este o spuma de curatare pentru pori dilatati versatila pentru purificarea pielii. Asigura o curatare profunda si delicata, eliminand excesul de sebum, urmele de machiaj si deblocand porii. Poate fi folosita si ca o masca de purificare, lasand tenul uniform, moale si luminos. Nu usuca sau ingrasa pielea, iar ingredientele active calmeaza eficient roseata si iritatiile. Perfectly Clean Foam Cleanser este un pas esential in rutina zilnica de ingrijire a tenului cu pori dilatati, aducand o senzatie de prospetime fara a irita pielea.

Elizabeth Arden Retinol Ceramide Capsules Line Erasing Night Serum este unul dintre acele tratamente pori dilatati esential in rutina de ingrijire a tenului pe timp de noapte. Aceste capsule usor de utilizat contin o formula avansata cu retinol, ceramide si peptide, menita sa reduca semnele de imbatranire, sa diminueze ridurile, sa uniformizeze nuanta pielii si sa miscoreze aspectul porilor. Acest tratament pentru puncte negre si pori dilatati are o formula eficienta ce ajuta la obtinerea unui ten cu aspect rejuvenat si luminos.

The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution ser de exfoliere al porilor cu acid salicilic, potrivit pentru toate tipurile de ten. Acest produs eficient are ca scop eliminarea celulelor moarte de la suprafata pielii, prevenind astfel colmatarea porilor si reducand semnificativ aspectul punctelor negre. Cu o formula pe baza de apa si un continut de acid salicilic de 2%, favorizeaza exfolierea naturala a pielii, netezind textura aspra si neuniforma. Cu un pH situat intre 3,20 si 4,0, serul reprezinta o solutie excelenta pentru a scapa de tenul cu pori dilatati.

De ce se dilata porii

De ce se dilata porii?

  • Sebum produs in exces – secretia excesiva de sebum, mai ales in cazul tenurilor mixte si grase duce la marirea deschiderilor foliculare ale firelor de par si la aparitia de pori dilatati
  • Cresterea volumului foliculilui de par – foliculii de par sunt prevazuti cu o structura tubulara. Atunci cand foliculii devin mai grosi, deschizaturile acestora devin mai mari, ceea ce duce la marirea porilor. Aceasta dilatare are ca scop permiterea sebumului sa fie eliminat mai eficient
  • Factorul genetic – predispozitia genetica este un factor important care duce la pori dilatati
  • Varsta si expunerea la soare – imbatranirea si daunele cauzate de expunerea la soare pot afecta negativ fibrele de colagen si elastina din piele. Slabirea rezistentei si elasticitatii pielii poate face ca porii sa para ca niste cratere la unii adultii
  • Acnee cronica – porii din pielea predispusa la acnee se infunda si cauzeaza aparitia punctelor negre si albe. Mai mult decat atat, acneea inflamatorie slabeste glandele sebacee si deschiderile foliculare, dilatand porii
  • Dereglari hormonale – schimbarile hormonale stimuleaza hiperactivitatea glandelor sebacee si activeaza producerea sebumului in exces, ceea ce duce la pori dilatati
  • Probleme acute ale pielii si deficiente nutritionale – radiodermatita cronica si deficienta de vitamina A sunt alte cauze pentru dilatarea porilor
Cum faci porii dilatati sa para mai mici

Cum previn dilatarea porilor?

Desi nu este posibil sa scapi in totalitate de pori dilatati, exista totusi cateva modalitati sa ii faci sa para mai mici, inclusiv mentinerea supletii pielii si prevenirea infundarii lorr. Iata 7 moduri eficiente de cum previi dilatarea porilor:

  • Alege produse pe baza de apa – cum ar fi produsele cosmetice cu ingrediente hidratatante ce nu contin uleiuri comedogenice. Persoanele cu ten gras vor beneficia de produse umectante in locul celor uleioase. Mierea si urea sunt bune exemple de umectati in produsele cosmetice. Excesul de ulei din produsele pe baza de ulei se va aduna in pori si ii va face sa para mai mari
  • Spalarea tenului – in fiecare dimineata si seara ajuta la indepartarea sebumului si a mizeriei din pori, facandu-i vizibil mai putin dilatati. Foloseste apa calduta si un gel de curatare bland ce nu contine alcool sau substante abrazive, deoarece acestea irita pielea. Un cleanser hidratant poate lasa reziduuri in pori si sporeste dezvoltarea sebumului. Un cleanser pe baza de gel ajuta la curatarea porilor, reducandu-le aspectul
  • Exfoliere – o buna exfoliere a tenului de 1-2 ori pe saptamana indeparteaza substantele ce infunda porii: praf, mizerie, piele moarta, uleiul in exces. Produse pe baza de acizi BHA precum acidul salicilic, acizi PHA precum acidul lactobionic si gluconalactona ajuta la intarirea barierei cutanate a pielii. Pielea sensibila va beneficia din plin de acidul mandelic. Totusi evita exfolierea frecventa deoarece poate deshidrata tenul, iar pe un ten deshidratat porii dilatati se vor vedea mai bine
  • Hidratare zilnica – poate ti s-ar parea putin iesit din comun sa hidratezi pielea grasa, insa o crema de fata fara ulei reduce aspectul porilor dilatati. Spala tenul si tapoteaza usor pielea, aplica o crema hidratanta pentru a inmuia pielea. Acest pas previne infundarea porilor.
  • Aplica o masca de argila – o data sau de doua ori pe saptamana pentru a indeparta uleiul din pori. Acest lucru se intampla din cauza ca argila absoarbe sebumul, iar acei pori dilatati vor fi mai putin vizibili. Ce ti-as recomanda este sa folosesti masca intr-o zi diferita fata de exfoliere pentru a evita iritatia.
  • Demachiere – este esential sa indepartezi machiajul inainte de a te pune la somn. Sa dormi cu machiaj pe fata va infunda porii .
  • Foloseste SPF – este important sa ai grija de pielea ta atunci cand te expui la soare. Soarele usuca pielea, facand porii sa fie mai mari. Foloseste o crema cu protectie solara cu indice SPF de peste 30, mai ales daca in seara de dinainte ai folosit o crema cu retinol.
Cum previn dilatarea porilor

Proceduri dermatologice

  • Tratamente laser – ajuta la formarea de noi fibre de colagen in cazul pierderii elasticitatii. S-a observat ca 3-6 tratamente cu laser ar ajuta la micsorarea acestor pori dilatati
  • Peeling chimic – utilizarea unui cocktail de acizi precum salicilic, malic, glicolic sau lactic indeparteaza stratul superior de celule moarte al pielii, ajutand-o pe aceasta sa se regenereze si sa se refaca
  • Microneedling – pielea este strapunsa de micro-ace ce ajuta la stimularea productiei de colagen si vindecarea ranilor, astfel ca se obtine o piele mai ferma
  • PRP – sau terapia vampir, ce implica extragerea de plasma din sangele propriu pentru ca pe urma sa fie injectata impreuna cu vitamine in ten cu scopul de rejuvenare faciala.

Acesti pori dilatati pe obraji, nas si frunte pot parea mai mari odata cu inaintarea in varsta sau atunci cand porii sunt infundati. Mentinerea pielii curate si evitarea expunerii la soare sunt doua dintre cele mai bune modalitati de a reduce aspectul porilor deschisi. Desi nu exista niciun tratament care sa poata inchide porii o data pentru totdeauna, sunt disponibile terapii si tratamente pentru pori dilatati care pot face ca acestia sa para mai mici, oferindu-ti aspectul unei pielii mai sanatoase.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

welove.ro
Logo