Exfolierea Pielii cu Acizi Exfolianti – Acizi Pentru Exfolierea Tenului Acasa

Exfolierea pielii este cea mai rapida metoda de a indeparta celulele moarte de pe suprafata pielii pentru a obtine acel aspect de piele sanatoasa cu stralucire naturala. Exista doua tipuri de exfoliere: fizica (sau mecanica) si chimica (cu acizi exfolianti).

Acizii exfolianti sunt acei acizi care au rolul de a exfolia chimic pielea, desprinzand toate straturile de celule moarte de pe suprafata acesteia si indepartandu-le. Acestia vin in mai multe concentratii.

Concentratiile mai scazute pot fi achizitionate fara prespcriptie medicala, in timp ce formulele puternice trebuie aplicate doar de catre un dermatolog sub forma unui peeling chimic.

La aplicare, acizii exfolianti “rup” acele legaturi ce tin celulele pielii lipite unele de celelalte, urmand ca straturile de deasupra sa se decojeasca, dezvaluind o piele regenerata.

Prin exfoliere pielea devine mai catifelata, cu o nuanta uniforma, porii sunt desfundati, iar imbatranirea pielii este vizibil redusa.

In timp ce acizii indeparteaza chimic celulele moarte ale pielii, exfoliantii fizici fac acelasi lucru, insa prin metode manuale precum scrub-urile, periile faciale sau proceduri de tip dermabraziune. De asemenea, exfolierea fizica nu poate patrunde atat de adanc in piele precum cea chimica, asadar este posibil sa nu fie la fel de eficienta.

Totusi, ai in vedere ca in cazul in care nu alegi acei acizi exfolianti potriviti pentru tipul tau de ten – sau daca ii folosesti incorect – poti avea contrariul a ceea ce iti doresti. In randurile ce urmeaza iti voi vorbi despre exfolierea corecta a pielii, care este cel mai bun acid exfoliant pentru tine si cum sa il folosesti.

rutina minimalista de ingrijire a tenului

Tipuri de acizi exfolianti

Exista trei tipuri de exfoliere chimica. Toate trei vin sub forma de acizi exfolianti si in timp ce unele sunt mai delicate, altele patrund mai profund in straturile pielii.

Cu cat concentratia este mai ridicata si ph-ul mai scazut, cu atat exfolierea pielii este mai intensa.

AHA – Acizi Alfa Hidroxi

Acizii exfolianti AHA sunt cei mai populari acizi din industria de skincare. Situati in varful piramidei, avem acizi precum: acid glicolic, acid lactic, acid citric, acid mandelic sau acid malic. Majoritatea sunt extrasi din fructe, insa exista si posibilitatea de a fi produsi sintetic.

Acizii AHA sunt solubili in apa (se dizolva in apa) si de regula, actioneaza pe straturile superficiale ale pielii cu rol de imbunatatire a texturii, oferind fermitate pielii, insa fara a cauza iritatii. Regenereaza celulele pielii incurajand productia de colagen.

Sunt delicati cu pielea, astfel ca pot fi folositi pana si pe pielea sensibila. Opteaza pentru un produs cu o concentratie de acid AHA de 5-10% pentru o eficienta ridicata.

BHA – Acizi Beta Hidroxi

Vedeta acestui grup este acidul salicilic. Acizii exfolianti BHA sunt solubili in ulei, ceea ce inseamna ca pot sa patrunda mult mai adanc in straturile pielii. Acestia nu doar ca imbunatatesc textura pielii, dar desfunda si porii, putand sa tina sub control sebumul ce cauzeaza acnee.

De nelipsit din rutina de ingrijire a tenului acneic, acizii BHA ajung la glandele ce produc sebum si il indeparteaza, astfel ca nu mai exista posibilitatea formarii cosurilor superficiale.

PHA – Acizi Poli Hidroxi

Acizii exfolianti PHA sunt destul de similari cu acizii AHA in ceea ce priveste solubilitatea in apa. Cu toate acestea, ei sunt mult mai mari ca molecula, astfel ca nu pot patrunde adanc in piele, fiind mai putini iritanti decat AHA.

Exfolierea pielii cu acizi PHA este recomandata pentru persoanele ce sufera de eczeme sau rozacee si au un ten extrem de sensibil. De cele mai multe ori, acizii PHA, precum gluconolactona sau acidul lactobionic, au beneficii antioxidante sau de hidratare.

cum scap de hiperpigmentare

Ce tip de ten are nevoie de exfoliere?

Ten mixt – Tenul mixt sau combinat poate sa foloseasca orice fel de exfoliere chimica sau chiar un mix intre ele. Poti folosi acizi exfolianti BHA de genul celui salicilic pentru zona T unde sebumul este intr-o cantitate mai mare si acizi exfolianti AHA pentru restul fetei si zona gatului. Experimenteaza cu acidul lactic sau mandelic si vezi ce optiuni iti fac cel mai bine.

Ten uscat sau sensibil – Atunci cand ai o piele uscata sau sensibila, este indicat sa incepi usor cu exfolierea pielii. Acest lucru inseamna atat sa alegi o formula cu acid exfoliant in procentaj redus cat si aplicarea rara a acestuia pana cand pielea se obisnuieste. Acidul lactic sau mandelic sunt optiuni bune pentru tine daca ai o piele uscata sau sensibila. Astfel de acizi au molecule mai mari si nu pot penetra straturile pielii atat de adanc cum o fac altii, reducandu-se cu mult riscul de iritatii sau descuamare excesiva.

Daca ai o piele predispusa la roseata, iti sugerez sa incerci exfolierea pielii cu acidul azelaic. Este unul dintre cei mai putin iritanti acizi exfolianti, dar care are o multime de beneficii, inclusiv reducerea uscaciunii sau a rosetii in cazul rozaceei.

Ten gras cu tendinta acneica – Acidul salicilic este cea mai indicata optiune pentru tine. Renumit pentru abilitatea de a desfunda porii si elimina punctele negre, acesta este ideal ca tratament pentru acnee, reducand luciul dat de cantitatea mare de sebum. Rezultate foarte bune se pot obtine cu un produs intr-o formula lichida, cum ar fi un ser de fata cu acid salicilic, in concentratie de pana la 2%, aplicat in fiecare dimineata inainte de crema cu protectie solara.

Ten hiperpigmentat cu pete si cicatrici – Pentru a reduce aspectul si dimensiunea cicatricolor lasate de acnee incearca un produs pentru exfolierea pielii cu acid salicilic combinat cu acid azelaic. Pentru petele pigmentare cauzate de soare opteaza pentru o formula din acid glicolic si lactic, care impreuna ajuta la uniformizarea nuantei tenului, reducand suprafata zonei hiperpigmentate.

Ten matur – Retinoizii sunt ajutorul de nadejde in lupta anti-age. Nu doar ca ei sporesc regenerarea celulara si productia de colagen, retinoizii sunt renumiti pentru abilitatea lor de a reduce liniile fine si ridurile, imbunatatind textura si uniformizand nuanta pielii. O crema cu retinol trebuie intotdeauna folosita cu un produs cu SPF.

Cum folosim acizii exfolianti?

Exfolierea pielii cu acizi chimici te va face hipersensibila la razele UV, astfel ca cel mai indicat este sa ii folosesti seara (cel putin majoritatea). Este esential sa nu faci abuz, mai ales daca esti la inceput de drum si nici sa combini 3-4 tipuri de acizi in aceeasi rutina. Ideal ar fi sa introduci cate unul o data la 3 luni pentru a vedea cum reactioneaza pielea la el.

O combinatie incorecta de acizi exfolianti duce cu siguranta la exfolierea pielii in exces, distrugerea barierei cutanate a pielii, sensibilitate, roseata, iritatie si exfoliere peste masura.

Putem exfolia pielea fie cu un gel de curatare, toner, ser sau crema, insa nu cu toate deodata. Iata care sunt top acizi exfolianti, ce fel de probleme trateaza, cum ii poti combina, dar si cat de des ii poti aplica.

Acid azelaic

Acidul azelaic este unul dintre cei mai putin cunoscuti acizi chimici pentru exfolierea pielii, insa ar trebui sa se afle pe lista ta in cazul in care ai un ten usor sensibil. Nu doar ca exfoliaza foarte delicat pielea si desfunda porii, ci si combate inflamatia si roseata. Are proprietati antioxidante si s-a dovedit eficient in prevenirea episoadelor de rozacee. Opteaza pentru o formula cu 10% acid azelaic, sau cere sfatul dermatologului pentru o concentratie mai mare.

  • Ce este – acid dicarboxylic, obtinut din cereale, ce exfoliaza delicat pielea si are proprietati antibacteriene si de albire
  • Beneficii – indeparteaza celulele moarte, reduce hiperpigmentarea, lupta contra acneei, bun tratament pentru rozacee
  • Recomandat – ten acneic, ten cu rozacee, ten cu pete pigmentare, ten sensibil. Poate fi folosit de persoanele insarcinate
  • Utilizare – destul de delicat incat poate fi folosit in fiecare zi
  • Combinat – merge de minune cu AHA, BHA sau retinol
  • Precautii – poate fi folosit cu aproape orice alt acid exfoliant

Acid citric

Acidul citric este folosit in industria de skincare cu rol de ajustare a ph-ului formulei, astfel incat aceasta sa nu fie prea alcalina. Fiind un exfoliant AHA, acesta ajuta mult la exfolierea pielii, insa sunt necesare procentaje foarte ridicate pentru a fi intradevar eficient. La fel ca si in cazul altor acizi de exfoliere, folosit incorect duce la iritatii, roseata si senzatie de arsura.

  • Ce este –  acid exfoliant AHA derivat din citrice
  • Beneficii – sursa buna de antioxidanti, contribuie la exfolierea superficiala a pielii, folosit de cele mai multe ori cu rol de stabilizare al ph-ului
  • Recomandat – orice tip de piele in special pentru tenul gras
  • Utilizare – maxim 2-3 ori pe saptamana
  • Combinat – se gaseste in formule combinat cu alti acizi exfolianti BHA sau AHA
  • Precautii – un procentaj ridicat poate cauza iritatie, nu se combina cu produsele cu retinol

Gluconolactona

Daca ai o piele uscata, sensibila sau reactiva, acest acid poate fi solutia ideala pentru exfolierea pielii tale. Gluconolactona nu doar ca elimina celulele moarte fara a produce roseata sau sensibilitate, ci este si un bun hidratant. Avand o molecula de mari dimensiuni nu poate sa patrunda adanc in piele, fiind excelent pentru tenul sensibil. Are proprietati antioxidante ce iti protejeaza pielea de radicalii liberi.

  • Ce este – cel mai delicat acid exfoliant PHA pe care il gasim pe piata, derivat din acidul gluconic gasit in fructe, miere sau vin
  • Beneficii – indeparteaza bland celulele moarte, uniformizeaza textura si ofera luminozitate pielii, avand in acelasi tip proprietati hidratante, keratolitice si antioxidante
  • Recomandat – toate tipurile de piele, in special tenul uscat, sensibil, devitalizat sau matur ce nu tolereaza acizii AHA sau BHA
  • Utilizare – destul de bland incat poate fi folosit de unul singur in fiecare zi sau de maxim 3 ori pe saptamana daca folosesti si alti acizi exfolianti activi
  • Combinat – functioneaza de minune combinat cu antioxidanti precum vitamina C dimineata si gluconolactona seara. Merge bine cu alti AHA/BHA si retinoizi
  • Precautii – poate fi folosit cu majoritatea ingredientelor, insa ai grija sa nu exfoliezi excesiv pielea in acelasi timp si cu alti activi

Acid glicolic

Acidul glicolic are cea mai simpla si mica molecula dintre toti acizii AHA, asadar poate patrunde mult mai adanc in substraturile pielii. Nu doar ca permite exfolierea pielii, ci si actioneaza ca un umectant si stimuleaza productia de colagen. Ajuta la reducerea si diminuarea petelor pigmentare, a decolorarilor si a ridurilor fine. Este indicat sa il introduci usor in rutina de ingrijire deoarece poate produce iritatii serioase.

  • Ce este – favoritul industriei de beauty, un acid exfoliant AHA derivat din trestia de zahar
  • Beneficii – anti-age, reduce hiperpigmentarea, combate acneea, reduce ridurile, netezeste textura pielii si o uniformizeaza
  • Recomandat – ten normal, ten combinat, ten gras. A nu se folosi pe tenul uscat, sensibil si iritat
  • Utilizare  – depinde de rutina ta de skincare, poate fi folosit si zilnic in anumite situatii
  • Combinat – extrem de eficient cand este combinat cu formule hidratante, emoliente sau antioxidante. Il poti folosi si cu alte ingrediente active precum acidul kojic sau hidroquinona cu scop de albire, insa cu mare atentie
  • Precautii – nu il folosi cu exfolianti fizici, acid retinoic, peroxid de benzoil sau alti acizi puternic exfolianti

Acid lactic

Acidul lactic are o molecula de dimensiuni mari, astfel ca este putin probabil sa cauzeze iritatie sau sensibilitate, insa acest lucru nu il face mai putin eficient. Studiile arata ca o concentratie de 10% de acid lactic poate sa patrunda atat in derm cat si epiderm, ceea ce inseamna ca pe langa exfolierea pielii cu blandete, stimuleaza refacerea colagenului, lasand in urma o piele catifelata si fina. Are capacitatea de a retine hidratarea mult mai bine, astfel ca pielea nu se usuca excesiv dupa aplicare. Personal, prefer acidul lactic deoarece nu perturba ph-ul pielii.

  • Ce este – acid exfoliant AHA emblematic din gama de skincare, derivat din lactate, fiind preferatul tuturor tipurilor de piele
  • Beneficii – indeparteaza celulele moarte, piele mai ferma si elastica, reduce liniile fine si ridurile, ofera un boost de hidratare, reduce leziunile acneice
  • Recomandat – orice tip de ten, in special tenul predispus la acnee
  • Utilizare – fiind bland cu pielea, acidul lactic poate fi folosit chiar si in fiecare seara, insa daca folosesti si alti acizi exfolianti, iti recomand sa raresti aplicarile la max 3 ori pe saptamana
  • Combinat – il poti combina cu ingrediente hidratante precum acidul hialuronic sau glicerina. Este eficient in combinatie cu antioxidantii, insa folositi in momente distincte ale zilei
  • Precautii – nu il folosi in combinatie cu alti acizi exfolianti puternici sau ingredient active precum acidul glicolic, peroxid de benzoil ori acid retinoic

Acid malic

Acidul malic nu are aceeasi putere de exfoliere precum acidul glicolic sau lactic. Insa daca ai avut vreo reactie nedorita la unul din cele doua, cel mai probabil ca acidul malic iti va fi de folos in exfolierea pielii. De cele mai multe ori, il gasim in formule alaturi de alti acizi AHA deoarece nu este suficient de puternic pentru a fi folosit de unul singur. Acidul malic este eficient pentru a ajuta alti activi cu rol de unifomizare a culorii pielii.

  • Ce este – acid exfoliant AHA cu molecula de dimenisiuni mari, derivat din fructe precum mere sau pere
  • Beneficii – exfoliaza stratul cel mai superior al pielii, sporeste regenerarea celulara, corecteaza discoloratiile pielii si ajuta la curatarea porilor
  • Recomandat – ten sensibil, ten uscat, ten acneic sau orice tip de piele ce nu tolereaza alti activi
  • Utilizare – zilnica atat dimineata cat si seara, in functie de ce alte ingrediente active ai in rutina
  • Combinat – eficient alaturi de ingrediente hidratante precum acidul hialuronic sau glicerina, dar poate fi combinat cu moderatie cu alti acizi exfolianti BHA sau AHA
  • Precautii – aplica-l cu mare atentie daca ai in rutina si alte produse cu retinol, AHA sau BHA in concentratii ridicate

Acid mandelic

Acest acid exfoliant este gasit in concentratii de +25%, insa chiar si asa este extrem de bland cu pielea. S-a dovedit ca acidul mandelic este de mare ajutor in exfolierea pielii persoanelor ce sufera de probleme precum rozacee, dar are si proprietati antibacteriene utile in lupta contra acneei.

  • Ce este – acid exfoliant AHA, derivat din migdale, cu molecula mare care nu irita pielea
  • Beneficii – creste turnoverul celular, anti-acnee, anti-age
  • Recomandat – ten sensbil, ten acneic, ten cu melasma sau orice fel de ten ce nu tolereaza alti acizi exfolianti
  • Utilizare – de 2-3 ori pe saptamana in cazul tenului sensibil
  • Combinat – cu ingrediente hidratante sau emoliente
  • Precautii – a se evita amestecul cu alti acizi AHA sau retinoizi

Acid retinoic

Acidul retinoic este cea mai activa forma de vitamina A si cea mai potenta. Retinolul sau alti retinoizi necesita a fi convertiti de catre piele in acid retinoic, de aici si o eficienta mai scazuta. Cu cat retinoidul este mai slab, cu atat este mai usor tolerat de piele. Chiar daca are atat de multe beneficii in exfolierea pielii, acidul retinoic are si o multime de dezavantaje printre care uscaciune excesiva, iritatii, descuamare, insa daca nu faci abuz si il aplici corect, te vei putea bucura de tot ceea ce iti ofera.

  • Ce este – retinoizii sunt o grupa de compusi topici derivati ai vitaminei A (Retin-A, acid retinoic, retinol, retinyl palmitate, pro-retinol, retinaldehyde, adapalene, isotretinoin, tretinoin sau tazarotene)
  • Beneficii – cresterea turnoverului celular si a productiei de colagen, previne cosurile si puseurile de acnee, reduce liniile fine si ridurile, imbunatateste textura, uniformizeaza nuanta, reduce dimensiunea porilor
  • Recomandat – ten acneic, ten matur
  • Utilizare – o data pe zi maxim. Tine minte ca trebuie sa il introduci foarte usor in rutina, initial de 2 ori pe saptamana, crescand usor frecventa aplicarilor daca tenul o permite
  • Combinat – eficient alaturi de produse hidratante si emoliente, dar si impreuna cu peroxidul de benzoil in cazul acneei severe
  • Precautii – a nu se folosi cu alti activi exfolianti sau vitamina C, ori cu lotiuni astringente. De evitat in sarcina si expunerea la soare

Acid salicilic

Un adevarat colac de salvare pentru persoane de orice varsta ce cauta produse pentru exfolierea pielii in profunzime. Acidul BHA salicilic este solubil in ulei astfel ca poate sa patrunda foarte adanc in pori si in straturile pielii, de aceea este indicat tenului gras acneic. Il gasim in magazinele online fara reteta in concentratii de maxim 2% si ajuta tenul sa nu luceasca, indepartand tot sebumul si curatand porii in profunzime.

  • Ce este – acid exfoliant BHA derivat din scoarta de salcie
  • Beneficii – desprinde pielea moarta, indeparteaza excesul de sebum si previne acneea superficiala (punctele negre/albe)
  • Recomandat – ten gras, ten acneic
  • Utilizare – 1-2 ori pe zi in functie de cat de bine este tolerat
  • Combinat – il poti mixa in rutina cu alti activi exfolianti precum PHA sau AHA, insa care sunt mai blanzi. Eficient alaturi de ingrediente calmante si hidratante precum alantoina, calendula, pufulita, ovaz coloidal, acidul hialuronic
  • Precautii – nu iti recomand sa il combini in aceeasi rutina cu alti acizi exfolianti puternici deoarece exista riscul de a distruge bariera cutanata a pielii. Neindicat tenului sensibil si uscat

Pielea se regenereaza complet la fiecare aproximativ 30 de zile. Frecventa regenerarii incepe sa scada o data cu inaintarea in varsta, expunerea la soare si regim alimentar haotic. Un turnover celular lent aduce cu sine o piele cu aspect lasat, uscat, descuamat, dar si o infundare si marire a porilor, creand un ton neuniform.

Din fericire, ai la indemana o multime de solutii pentru exfolierea pielii cu acizi exfolianti care isi fac treaba de minune. Indiferent ce acid exfoliant alegi sa folosesti, ia-o usor. Incearca sa il aplici o data sau de doua ori pe saptamana sa vezi cum reactioneaza pielea, urmand sa cresti treptat numarul de aplicari daca vezi ca nu apar iritatii.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

welove.ro
Logo