La fel ca alimentele si produsele cosmetice au date de expirare. Inainte sa iti faci rutina de ingrijire a pielii, afla cand expira produsele cosmetice deja deschise pe care le folosesti cu regularitate.
Atat de multe produse de beauty si ingrijire si atat de putin timp pentru a le folosi. Pentru fiecare crema cu care te dai seara inainte de culcare, ai deja in sertar alte cinci creme deschise ce isi asteapta linistite data expirarii.
Exista o multime de motive pentru care este indicat sa arunci cosmeticele expirate, cel mai important fiind riscul pe care acestea il pot avea asupra sanatatii pielii tale.
Multe dintre produsele cosmetice au fost concepute pentru a se pastra intr-o formula stabila si curata doar pentru o anumita perioada de timp.
Dupa ce le trece termenul de valabilitate, ingredientele incep sa se “descompuna”, iar crema ta favorita cu retinol poate ca nu mai are aceleasi beneficii pe care le avea la inceput. Produsele de make-up isi pierd din intensitatea culorii si nu se mai aplica atat de bine pe piele. In cel mai rau caz, este posibil sa te trezesti si cu ceva infectie sau vreo iritatie.
Incearca sa faci curat minim o data la 6 luni in sertarul cu cosmetice, ca sa fii sigura ca nu folosesti produse expirate.
Cand Expira Produsele Cosmetice Deschise?
Sfat: Majoritatea produselor cosmetice au un mic simbol pe spate care indica cu exactitate cand este data de expirare. Este sub forma unei cutii deschise si un numar care reprezinta numarul de luni in care un produs are o formula sigura pentru utilizare.
Mai jos iti prezint o lista cu date despre cand expira produsele cosmetice si cand este momentul sa le arunci o data ce acestea au fost deschise.
Pensule si burete de make-up
Make-up artistii isi curata ustensilele de machiaj dupa fiecare utilizare pentru a preveni raspandirea bacteriilor si a microbilor, dar si pentru ca acestea sa fie imaculate. Asadar, daca nu ai grija de curatarea si spalarea frecventa a pensulelor de make-up, cel mai indicat ar fi sa iti cumperi un nou set. O pensula de machiaj murdara poate duce la iritatii, mai ales daca este folosita de mai multe persoane. Cat despre buretelul minune, daca nu il speli dupa fiecare utilizare, atunci il poti arunca de pe acum.
Mascara / Rimel: 3-4 luni
Produsele de make-up pentru ochi sunt cele care dezvolta rapid bacterii, astfel ca este indicat sa incepi cu ele atunci cand faci curatenie. Rimelul este un produs lichid pe care il folosesti pe gene. Riscul de a face infectii oculare creste considerabil tinand cont ca la fiecare utilizare tot bagi si scoti periuta cu produs. Rimelul are cea mai scurta viata de la deschidere si pana la expirare, de numai 3-4 luni, in timp ce creionul dermatograf poate fi folosit pana la 1 an de zile.
Eyeliner: 6 luni
Nu mai astepta nici macar o secunda pana sa arunci tusul de ochi o data ce acesta este expirat. Un eyeliner lichid nu ar trebui folosit mai mult de 6 luni de la deschidere, insa arunca-l si mai devreme daca incepe sa aiba o textura mai groasa sau sa miroasa urat. Nu prea poti face mare lucru sa extinzi durata de viata a unui tus de ochi lichid, insa chiar si asa nu il pastra in baie, ci intr-un loc cat mai ferit. Vezi cum aplici un eyeliner corect
Fard de ochi: 24 luni
Noua, femeilor, ne place sa avem mai multe palete de machiaj si pe care sa le folosim in functie de ocazie: pentru birou, iesiri in oras, evenimente speciale etc. Din fericire, fardurile de ochi sunt produse cosmetice ce au termen de valabilitate indelungat, chiar si de 2 ani de zile. Durata de viata poate fi determinata si de modul in care sunt folosite. Uleiurile naturale prezente pe pleoape se pot transfera in paleta si pot influenta negativ culoarea produsului.
Pudra, blush, bronzer: 12-24 luni
Produsele de tip pudra au o valabilitate indelungata. Acestea au un continut foarte mic de apa, astfel ca bacteriile nu se pot dezvolta atat de rapid. Cu cat mai putine bacterii, cu atat riscul de infectie este mai scazut. Totusi, pensulele de machiaj cu care aplici produsele pudrate trebuie curatate saptamanal. Pudra compacta, blush-ul, pudra bronzanta sau alte produse de fata cu textura de pudra au o durata de viata de pana la 24 de luni daca sunt depozitate corespunzator.
Fondul de ten: 6-12 luni
Cel mai mare buget alocat cosmeticelor se duce catre achizitia de fonduri de ten. Din fericire, aceste produse au o durata de viata destul de indelungata dupa ce au fost deschise pentru prima data. Daca fondul de ten incepe sa isi schimbe textura, sa se separe, sa fie mai gros sau cu cocoloase, ori sa devina lichid si sa curga, inseamna ca a expirat de mult si ar fi bine sa il arunci. Poti sa cresti viata fondului de ten daca ai mainile curate de fiecare data cand il folosesti si il aplici cu un burete sau cu pensula. De asemenea, nu il tine in baie ci intr-un loc uscat si racoros.
Corector / concealer: 12 luni
Daca folosesti un corector stick sau o paleta de concealer, iti vei da seama rapid daca acesta a expirat de multa vreme. Priveste-l cu atentie si vezi daca textura s-a intarit si crapat sau a devenit elastic. Arunca corectorul lichid imediat ce acesta incepe sa se separe, are aspect uleios sau miroase a mucegai. La aplicare, foloseste-te de o pensula speciala de concealer pentru a nu contamina produsul si inchide foarte bine capacul dupa fiecare utilizare.
Crema cu SPF: 6-12 luni
Ca nu folosesti o cantitate suficienta de crema cu protectie solara sau ca nu o reaplici frecvent se poate trece cu vederea, dar sa folosesti o crema cu SPF expirata nu este deloc indicat. Cosmeticele cu SPF nu mai ofera aceeasi protectie o data ce au expirat sau au fost deschise de multa vreme. Astfel apare riscul de imbatranire prematura a pielii, prezenta petelor pigmentare sau cancer de piele. In functie de ingredientele din formula, data de expirare a produselor cu SPF poate sa difere de la 6 la 12 luni.
Crema de fata: +6 luni
Ca parte a rutinei de ingrijire a pielii, dupa demachiere, iti place sa aplici pe ten o crema de fata hidratanta. Majoritatea persoanelor raman loiale unei singure creme de fata, daca au gasit-o pe cea potrivita. Dupa deschidere, crema pentru ten isi pastreaza proprietatile si ofera acelasi beneficii pielii chiar si pentru o perioada mai lunga de 6 luni de la deschidere. Ai totusi grija atunci cand folosesti mai multe creme si le alternezi in fiecare zi, pentru doar asa exista riscul de a trece cu vederea termenul de valabilitate al unui produs. Fii precauta si deosebit de atenta atunci cand aplici crema pe ten daca aceasta isi pastreaza aceeasi textura, aspect si culoare pe toate durata deschiderii.
Produse anti-acnee: 4-6 luni
Fie ca vorbim aici de produse pe baza de reteta sau de cele pe care le poti achizitiona online fara prescriptie (plasturi pentru cosuri, serum-uri, creme spot-tratament, acizi exfolianti), acestea nu tin o vesnicie. Si asa tenul acneic este foarte sensibil la ce pui pe el, iar daca mai folosesti si un tratament anti-acnee expirat, problemele nu se vor lasa prea mult asteptate. Acorda atentie sporita tuturor produselor anti-acnee pe care le ai in sertar – in mod special cele cu acid salicilic sau peroxid de benzoil – si nu le mai folosi dupa ce acestea au expirat. Mai mult, depoziteaza-le intr-un loc racoros si uscat pentru ca eficienta lor sa se pastreze timp indelungat.
Lip gloss: 6 luni
Lip gloss-urile sunt produse cosmetice intens folosite si care expira destul de repede, mai ales daca vin intr-o varianta in care trebuie sa te folosesti de deget pentru aplicare. Cel mai simplu si rapid mod in care iti poti da seama daca lip gloss-ul a expirat este sa verifici textura, culoarea si mirosul acestuia. Atunci cand observi orice fel de modificare, arunca-l fara sa mai stai pe ganduri. Rujul si creionul de buze, pe de alta parte, fiind produse solide pot fi folosite chiar si pana la 1 an de zile dupa deschidere.
Sampon: +12 luni
Chiar daca iti place sa cumperi sticle de sampon cu cantitate mare pentru a economisi banuti si a nu achizitiona unul in fiecare luna, stai linistita ca termenul de valabilitate al acestor produse este destul de mare. Poti sa le pastrezi chiar si mai bine de 12 luni de la deschidere, atat timp cat inchizi foarte bine capacul dupa fiecare utilizare si il depozitezi intr-un loc uscat. Avand in vedere ca este un produs pe care il folosesti foarte des, cel mai probabil ca esti obisnuita cu mirosul si textura lui, asadar iti va fi foarte usor sa iti dai seama cand ceva nu este in regula.
Lacul de unghii: +12 luni
Fie ca iti place sa iti colorezi unghiile intr-o nuanta de rosu aprins sau preferi ceva mai natural, ai grija la data de expirare a lacului de unghii. Produsele de ingrijre a unghiilor folosite dupa expirarea termenului de valabilitate pot sa atraga dezvoltarea de infectii bacteriene sau fungice. Acorda o atentie mai aparte texturii ojei inainte de a o utiliza. De asemenea, unghiera, forfecuta, pila de unghii sau alte produse de ingrijire trebuie curatate si dezinfectate periodic.
Lama de ras: 1 saptamana
Fie ca folosesti bic-uri sau aparate de ras cu lame de unica folosinta, la ambele se aplica acelasi principiu. O lama veche, neascutita si folosita de mai multe ori aduce cu sine un risc major asupra sanatatii pielii, de la aparitia iritatiilor si pana la riscul de a te taia. In functie de cat de des le folosesti si cat de bine sunt depozitate, este indicat sa le schimbi o data sau de doua ori pe saptamana. Dupa fiecare utilizare a lamei, ai grija ca aceasta sa fie uscata corespunzator pentru a elimina riscul de a dezvolta bacterii.
Sper ca prin acest articol te-am ajutat sa iti faci o idee despre cand expira produsele cosmetice deschise si cand este perioada cea mai buna sa le arunci pe cele nefolosite de multa vreme.