Te simti oarecum impotmolita intr-o rutina zilnica usor repetitiva? Poate ca a sosit momentul sa simplifici intreg arsenalul de produse cosmetice si sa adopti o rutina minimalista de ingrijire a tenului. Adopta o abordare mai simpla si mai practica.
Cu nenumarate produse de curatare, seruri, creme hidratante, exfolianti si solutii de peeling disponibile pe piata, este de inteles daca efectiv nu mai gasesti loc pe chiuveta din baie, locatie ce este coplesita de produse.
Dar poate ca treburile nu trebuie sa stea chiar asa. Ar fi momentul sa adopti o rutina minimalista de ingrijire a pielii, ceea ce implica reducerea numarului de produse cosmetice folosite pana la pastrarea doar a produselor esentiale.
Ingrijirea minimalista a pielii este exact cum suna: o rutina de ingrijire a pielii simpla, usor de urmat si aplicat.
In loc sa implice o mare varietate de produse in mai multe etape, o astfel de rutina ca cea mentionata mai devreme se concentreaza pe pasii cheie si ingredientele necesare pentru a-ti mentine pielea sanatoasa si vibranta.
Aceasta abordare minimalista castiga tot mai mult teren in randurile iubitoarelor de frumos, poate si ca un raspuns la actuala pandemie, deoarece oamenii incearca sa-si simplifice tot mai mult viata.
Ceea ce orice femeie isi doreste este sa aiba o rutina simpla, dar eficienta, pe care sa o poata urma zilnic, fara sa implice costuri financiare uriase, dar care sa-i ofere rezultatul mult asteptat, fara senzatia de piele iritata.
Focusul trebuie sa se indrepte asupra elemenelor cu adevarat esentiale.
Desi multe femei se bucura din plin de o rutina de ingrijire a pielii personalizata si cuprinzatoare, cel putin la fel de multe doamne si domnisoare au descoperit ca mai mult nu inseamna intotdeauna mai bine. Beneficiile nu pot fi masurate neaparat numai prin numarul mare de pasi urmati intr-o rutina.
Cui se adreseaza?
O astfel de rutina minimalista de ingrijire a pielii nu se adreseaza doar persoanelor cu un ten frumos, fara imperfectiuni, ci se potriveste pentru toata lumea.
Poate fi deosebit de benefica daca in trecut pielea ta nu a raspuns asa cum ti-ai dorit la o rutina mai complexa. Incearca o rutina minimalista atunci cand pielea ta este mai iritata decat atunci cand ai inceput tratamentul, mai ales ca tratamentele in mai multi pasi sunt consumatoare de timp si pot duce usor la iritarea pielii, roseata si eruptii acneice.
Exista cateva motive pentru care pielea ta ar putea sa nu tolereze anumite produse de ingrijire a pielii. Sunt sanse sa suferi de o afectiune a pielii (rozacee, spre exemplu) sau sa fii alergica la un ingredient din produsul respectiv.
Reactiile alergice pot sa apara si atunci cand se amesteca in aceeasi rutina anumite ingrediente, cum ar fi produsele cu efect exfoliant, precum acidul salicilic, acidul lactic sau retinolul.
O combinare in lipsa de necunostinta a exfoliantilor poate distruge uleiurile produse natural de piele, ducand la uscaciune, iritatii sau roseata.
Mai mult, cand avem baile aglomerate cu foarte multe produse, vom descoperi ca este prea greu sa le folosim in fiecare zi. Daca te simti pusa in situatia de a sari anumiti pasi ai rutinei zilnice, deoarece nu dispui de suficient timp pentru a-i aplica pe toti, acesta este un semn ca a sosit momentul sa optezi pentru o rutina minimalista de ingrijire.
Cu toate acestea, este important de retinut ca pentru unele persoane chiar functioneaza bine acele rutine zilnice complexe, cu mai multi pasi de urmat.
Dermatologii au ajuns la concluzia ca o rutina avansata in mai multe etape (formata din demachiere/curatare, toner, crema de ochi, ser, crema de zi si de noapte) a dus la o imbunatatire vizibila a hidratarii tenului, reducand aspectul ridurilor adanci, in comparatie cu o rutina minimalista ce presupune doar curatare si aplicarea unei creme de zi.
Daca pielea ta prospera si te bucuri de ea datorita atentiei sporite pe care i-o acorzi utilizand toate produsele tale preferate, atunci poate ca este recomandat sa nu faci o schimbare si sa ramai cu ceea ce functioneaza pentru tine.
Dar daca te simti uneori coplesita de numarul de produse cosmetice aflate pe raftul din baie sau de timpul de pregatire indelungat alocat seara inainte de culcare, ai putea lua in considerare o astfel de rutina minimalista de ingrijire a tenului.
Cum incepi rutina minimalista de ingrijire a tenului
Pionul principal si piatra de temelie a oricarui regim de ingrijire a pielii este curatarea si hidratarea.
Asadar, daca vrei sa economisesti timp si bani, dar nu stii de unde sa incepi cu o rutina minimalista de ingrijire a pielii, trebuie sa stii ca aceasta presupune utilizarea a doar trei produse esentiale:
Curatare. In functie de perioada zilei in care ne aflam, rutina de dimineata poate sa difere putin de cea de seara. Astfel ca dimineata este suficienta simpla curatare a tenului cu un produs special pentru a elimina impuritatile, sebumul si transpiratia de pe timpul noptii. Seara poate fi necesara si o demachiere in prealabil in cazul in care ai aplicat machiaj peste zi si apoi folosirea unui cleanser destinat tipului tau de ten.
Daca ai un ten gras, predispus la acnee, alege un gel de curatare delicat care sa contina acid glicolic sau salicilic. Iar daca ai piele sensibila, cauta un produs care sa nu contina alcool. Produsele care contin alcool pot arde, ustura sau irita pielea, creand o senzatie neplacuta. Alcoolul poate fi regasit pe eticheta ca alcool etilic, alcool denaturat (alcool denat), alcool izopropilic, alcool metilic sau metanol, alcool benzilic si alcool cetilic, stearilic, cetearilic sau lanolinic. Un ten uscat se va resimti mult mai bine cu un produs de curatare delicat ce contine ingrediente cu rol hidratant, cum ar fi acidul hialuronic.
Hidratare. O crema lejera este potrivita pentru tenul normal. Persoanele cu tenul gras ar trebui sa caute o crema hidratanta lejera care sa contina acid hialuronic, in timp ce persoanele cu piele sensibila sau uscata pot avea rezultate mai bune cu o crema emolienta mai densa. Cele cu pielea uscata sau sensibila ar trebui sa cauta un produs de tip unguent sau o crema grasa, deoarece acestea sunt mai putin iritante decat lotiunile. Poti face uz de eticheta produsului, astfel incat sa stabilesti daca lotiunea se califica drept unguent sau crema. Cremele sunt in general mai dense decat lotiunile, iar unguentele nu contin agenti conservanti, ceea ce poate minimiza reactiile alergice.
SPF minim 30+. Daca este dimineata, aceasta etapa este esentiala si in stransa legatura cu celelalte mentionate anterior. Seara nu este necesara aplicarea unei creme cu SPF deoarece nu exista raze UV care sa afecteze pielea. Te poti bucura de o piele frumoasa mai tarziu in viata, daca asiguri o protectie solara a pielii inca de la o varsta frageda. Nu numai ca SPF-ul te protejeaza de arsurile solare sau de cancerul de piele, dar va amana imbatranirea prematura a pielii.
In plus, fata de cele trei elemente de baza mentionate mai sus, dermatologii recomanda un al patrulea produs optional si anume acidul retinoic. Un derivat al vitaminei A pe care il gasim sub mai multe forme. Orice tip de ten are numai de castigat daca reusesti sa incorporezi in rutina minimalista de ingrijire si o crema cu retinol.
Acest ingredient stimuleaza productia de colagen, care poate ajuta la reducerea liniilor fine si a ridurilor si la minimzarea petelor pigmentare cauzate de varsta.
Conform unor studii dermatologice realizate pe o perioada de 12 saptamani, s-a concluzionat ca numarul ridurilor si al liniilor fine s-a redus cu 33% in urma utilizarii de retinol in combinatie cu un produs acid exfoliant alfa hidroxi (AHA).
Inaintea inceperii unei anumite rutine sau combinatii de produse, este totusi recomandata consultarea unui dermatolog pentru a stabili ce ingrediente active vor fi cele mai bune pentru pielea ta. Tipologia pielii face diferenta in ceea ce priveste tipurile de produse, pentru ca acestea au scopuri si intrebuintari diferite. Ceea ce poate utiliza o persoana cu ten gras si tendinte acneice, nu va putea utiliza un pacient cu rozacee si piele sensibila.
Pas final in acest proces? Odata ce ai stabilit ce produse vor face parte din noua rutina minimalista de ingrijire a pielii, foloseste-le cu strictete. Rutina si produsele de ingrijire ar trebui sa fie consecvente pentru a te putea bucura pe deplin de beneficiile lor. Schimbarea frecventa a produselor de ingrijire a pielii reduce beneficiile generale, pentru ca nu permiti produsului sa lucreze pe celulele pielii pentru a atinge si a pastra efectul maxim.
Ce sa eviti in rutina minimalista?
Inca nu esti pregatita sa renunti la toate produsele tale? Incepe prin eliminarea acelora care nu fac prea multe pentru pielea ta.
Poti incepe prin a renunta la solutiile astringente. Ele tind sa cauzeze iritatie si uscaciune pentru unele persoane chiar daca nu au piele sensibila si nici nu ofera in schimb prea multe beneficii. De asemenea, ar fi de evitat acele masti DYI sau peeling-urile chimice realizate acasa, pentru ca si acestea pot spori iritatia pielii.
Se poate, de asemenea, renunta la tonere, creme pentru ochi, creme pentru decolteu, exfolianti si seruri, daca produsele din rutina minimalista de ingrijire a tenului contin ingrediente active care vor aborda problemele pe care primele le vizeaza in mod normal.
Spre exemplu, daca tonerul tau contine aloe vera, musetel si acid salicilic, sunt sanse sa gasesti aceleasi ingrediente intr-un gel de curatare, caz in care poti renunta la toner. Poti gasi, de asemenea, creme hidratante cu ingrediente active precum cofeina si retinol care vor viza zonele de sub ochi, precum pungile de sub ochi, liniile fine sau cearcanele. Aplica aceasta crema in jurul ochilor si nu va trebui sa cumperi o crema dedicata pentru ochi.
Pareri personale
Indiferent de motivele pentru care cauti sa incerci o rutina minimalista de ingrijire a tenului, sunt sanse ca aceasta sa fie o schimbare benefica, nu numai ca poate aduce economie de timp si bani, dar reduce si potentiala iritatie care poate fi cauzata de o rutina mai complexa.
Curatarea, hidratarea si aplicarea SPF-ului cu sarguinta sunt trei pasi esentiali de inclus; adauga si retinol pentru intarzierea imbatranirii pielii si orienteaza-te spre produse de curatare, hidratare sau cu SPF care sa dubleze anumite beneficii.
Ideal este sa pastrezi o rutina simpla, concentrandu-te pe produse esentiale si vei obtine aceleasi rezultate, daca nu chiar mai bune.