Ce Trebuie sa Stii Inainte de a Folosi Acid Retinoic pentru Ingrijirea Pielii

Sunt sigura ca pana acum ai realizat cat de uimitor este acest acid retinoic pentru pielea ta. Sau cel putin ai auzit vorbindu-se in stanga si in dreapta despre beneficiile cremelor de fata cu retinol.

Numeroase studii il prezinta a fi ingredientul minune pentru fiecare tip de piele si categorie de varsta. De la regenerarea celulara si pana la stimularea productiei de colagen, retinoizii ajuta la tratarea acneei, reduc ridurile tenului matur, minimizeaza aparitia petelor pigmentare si confera pielii fetei acea stralucire tinereasca dupa care noi toate tanjim.

Inainte de a investi intr-un produs cosmetic cu retinoizi te sfatuiesc sa citesti cu atentie informatiile prezente mai jos, pentru a sti cu exactitate la ce sa te astepti.

Nu toti retinoizii sunt la fel

Retinoizii sunt o familie de compusi derivati ai vitaminei A si care sunt convertiti in acid retinoic pentru a putea fi folositi pe piele.

Atunci cand sunt utilizati in mod regulat acestia imbunatatesc textura pielii si o tonifica de minune chiar si doar cu cateva picaturi ale unui serum facial sau o crema.

Se impart in doua categorii si anume:

Pe care ii poti achizitiona fara prescriptie medicala, fie de la farmacia din cartier, fie online de pe diverse site-uri de profil. De regula acestia ii gasim sub forma de creme de noapte, serumuri, fiole, creme pentru ochi etc.

  • retinol – are cele mai putine efecte secundare dintre toate formele si actioneaza asupra celulelor pielii. Fiind si cu actiune mai delicata (este de 10-20 de ori mai moale decat acidul retinoic), acest lucru face ca efectele sale sa fie vizibile dupa cateva luni de utilizare, chiar si dupa un an
  • retinaldehida – cunoscut si sub numele de retinal este precursorul direct al acidului retinoic, ceea ce inseamna ca este direct convertit in vitamina A de catre pielea noastra. In comparatie cu retinolul, acesta este de pana la 11 ori mai efficient
  • esteri ai retinolului (retinyl palmitate – reduce degradarea provocata de soare, retinyl propionate – reduce ridurile si pigmentarea, retinyl acetate si retinyl linoleate) – sunt cei mai slabuti din punctul de vedere al actiunii din intreaga familie de retinoizi. Sunt potriviti pentru persoanele cu pielea foarte sensibila sau pentru cele care nu au folosit niciodata retinoizi
  • adapalene – sau Differin – ajuta la diminuarea porilor deschisi si trateaza inflamatia pielii, facandu-l a fi tratamentul ideal pentru tenul acneic

Pe care ii poti cumpara doar la recomandarea medicului dermatolog in urma unei consultatii amanuntite. Acestia pot fi sub forma unor substante topice sau pastile ce pot fi luate pe cale orala

  • acid retinoic pur (retin-A sau tretinoin) – este mult mai eficient decat retinolul, deoarece nu necesita nici o transformare la nivel molecular
  • tazarotene – sau Tazorac – este unul dintre cei mai puternici retinoizi topici. Ajuta la reducerea ridurilor, scade pigmentarea, diminueaza porii si ingroasa epiderma
  • isotretinoin – sau Accutane – medicament administrat pe cale orala si care este prescris doar in cazuri grave de acnee, necesita o supraveghere extrem de atenta din partea unui medic dermatolog
generatia retinoizilor

Procesul de convertire al acidului retinoic

Nu conteaza pe care il alegi, pielea ta poate folosi doar forma activa de vitamina A si anume acidul retinoic.

Acidul retinoic formeaza o legatura cu receptorii retinoici din corpul nostru, o conexiune care ajuta la normalizarea procesului de reinnoire si reparare celulara. Acesta este modul in care retinoizii actioneaza asupra ridurilor si a petelor pigmentare.

Cei mai puternici retinoizi, cum ar fi tretinoin sau isotretinoin sunt acizi retinoici puri. Asta inseamna ca acestia sunt cei mai activi din punct de vedere biologic si care vor incepe sa actioneze asupra pielii inca de la prima utilizare. Totusi, si efectele adverse sunt pe masura. De aceea, astfel de produse cosmetice sunt disponibile doar pe baza de reteta.

Mai delicati cu pielea, retinoizii pe care ii gasim in magazinele de beauty trebuie sa fie convertiti mai intai in acid retinoic de catre enzimele din pielea noastra. Numai atunci ne putem bucura din plin de beneficiile lor. Acest lucru se poate intampla in mai multe etape:

  • o etapa – retinaldehida este precursorul direct al acidului retinoic
  • doua etape – retinolul este convertit prima data in retinaldehida, si apoi din retinaldehida in acid retinoic
  • trei etape – esterii retinolului sunt convertiti in retinol, apoi din retinol in retinaldehida si la final din retinaldehida in acid retinoic

Cu cat compusul este mai apropiat de acidul retinoic, cu atat mai rapid este convertit, iar ca urmare efectele sunt vizibile mai rapid.

Ce trebuie retinut este si faptul ca rapiditatea cu care aceasta conversie este realizata poate varia de la persoana la persoana. Alti factori pot include si concentratia ingredientului activ si daca acesta s-a degradat in timp sau nu.

acid retinoic beneficii

Cine poate folosi acid retinoic?

Dermatologii sustin ca poti folosi produse cosmetice cu retinoizi indiferent de tipul de piele pe care il ai. Totusi, acestia avertizeaza folosirea cu precautie in cazul in care ai un ten foarte sensibil, deoarece exista riscul ca pielea ta sa se obisnuiasca mult mai greu sau chiar deloc cu ingredientele active din compozitie.

Ideal ar fi sa nu folosesti retinoizi in cazul in care ai facut de curand o exfoliere profunda a pielii sau daca suferi de arsuri solare. De asemenea, femeile insarcinate nu ar trebui sa utilizeze produse cu retinoizi.

Initial, retinoizii au fost folositi pentru tratarea acneei vulgare la adolescenti. In urma rezultatelor uimitoare descoperite, retinozii au inceput a fi utilizati si cu alte scopuri. Numeroase studii au concluzionat ca acestia au mult mai multe beneficii asupra pielii, cum ar fi umplerea ridurilor fine si o usoara imbunatatire a hiperpigmentarii. Acesta a fost primul pas in care retinoizii au fost remarcati pe post de produs minune impotriva imbatranirii.

Nu exista o restrictie a varstei de cand sa incepi sa folosesti cosmetice cu retinoizi, insa de recomandat ar fi dupa 25+ de ani, cand nivelul de colagen din piele incepe sa scada rapid. Dupa produsele cu protectie solara, acesta este unul dintre cele mai bune ingrediente anti-aging.

Aplicarea zilnica este scopul final, insa chiar si cu o utilizare de doar cateva ori pe saptamana vei beneficia de rezultate formidabile. Nu te astepta sa vezi magie dupa primele doua saptamani, rezultatele apar in timp. Rapiditatea cu care apar depind atat de corpul tau cat si de cat de catitatea de substanta activa. Nu aplica o cantitate exagerata de produs, este suficient doar cat un bob de mazare pentru a acoperi intreaga fata si decolteu.

Efecte adverse precum iritatie, roseata, mancarime sau uscaciune a pielii sunt perfect normale atunci cand adaugi vitamina A in rutina de ingrijire a pielii. Acestea dispar de regula dupa 2-4 saptamani de la inceperea tratamentului, atunci este momentul in care pielea incepe sa se obisnuiasca. Celulele pielii se adapteaza la acidul retinoic si incep sa il tolereze din ce in ce mai bine. Daca disconfortul nu dispare, foloseste produsul doar o data pe saptamana sau opteaza pentru o formula mai putin puternica.

foloseste spf

Foloseste protectie solara – o crema cu SPF30+ minim

Acidul retinoic face ca pielea sa fie mai sensibila la razele UV cand te expui la soare, iar acest lucru va duce la o diminuare a eficacitatii produsului. Cel mai bine este sa utilizezi crema sau serumul seara inainte de culcare, iar dimineata sa aplici o crema de zi cu spectru larg si SPF30+ sau chiar mai ridicat.

Important de mentinut este faptul ca retinoizii nu cauzeaza arsuri solare, insa nu este indicat sa iesi din casa fara un produs cu protectie solara. Aceasta fotosensibilitate apare din modul in care retinolul actioneaza pentru a imbunatati semnele de imbatranire a pielii.

Acidul retinoic intensifica regenerarea la nivel celular, eliminand celulele moarte si inlocuindu-le cu noi celule sanatoase. Lasate fara protectie, noile celule sunt mai sensibile.

Iubim retinolul pentru efectele sale anti-aging si contrar credintei populare, este indicat sa incepem sa il utilizam incepand cu lunile de vara, mai ales daca pielea ta tinde sa devina mai uscata in sezonul rece.

Umiditatea din aerul verii va face ca pielea ta sa para natural mult mai hidratata. Datorita acestui lucru sansele ca iritatiile sau uscaciunea ce insotesc utilizarea acidului retinoic sa fie diminuate.

Sunt considerati antioxidanti si nu exfolianti

Avand in vedere ca retinoizii sunt derivati ai vitaminei A, acest lucru ii face mai degraba a fi antioxidanti. Mai mult decat atat, sunt un ingredient ce ajuta la regenerarea celulara, incurajand celulele sanatoase si mai tinere sa isi faca loc inspre suprafata pielii.

Este foarte usor sa ii catalogam drept exfolianti, motivul fiind evident. Unul din efectele adverse ale utilizarii retinoizilor este cojirea pielii, insa acest lucru este rezultatul iritatiei si a uscaciunii cu care pielea se pana se obisnuieste.

acid retinoic pentru ochi

Poti aplica acid retinoic in zona ochilor?

Majoritatea oamenilor sunt de parere ca o zona atat de delicata cum este cea a ochilor nu ar tolera acidul retinoic. Totusi, aceasta este zona in care apar primele semne de imbatranirii, cum ar fi ridurile si cearcanele.

Asadar, atunci cand vrei o ingrijire completa pentru intreaga fata, zona ochilor nu ar trebui neglijata. Foloseste o crema speciala de ochi imbogatita cu retinol pentru a spori stimularea productiei de colagen. Vei vedea ca in scurt timp, liniile fine vor fi umplute, iar petele inchise, provocate de nesomn, acoperite. Rezultatul este o piele mai tanara si radianta.

Daca te lupti cu o piele sensibila in zona ochilor, poti opta sa aplici initial o crema hidratanta si mai apoi un produs cu acid retinoic.

Multe dintre cremele de ochi folosesc retinol incapsulat in combinatie cu o multime de alte ingrediente cu rol hidratant, astfel ca vor fi mult mai usor de tolerat de catre piele.

Daca esti interesata sa tratezi sau sa iti iei masuri de preventie impotriva ridurilor, liniilor fine, a pigmentarii etc, atunci varsta de 25+/30+ ani este cea mai buna perioada sa incepi sa adaugi in rutina un produs cosmetic cu acid retinoic.

Acum este perioada in care corpul nostru, al femeilor in general, incepe sa scada in a produce colagen cu o viteza mai mare decat pana la 20 ani.

Desigur, trebuie luate in calcul mult mai multe aspecte decat ceasul biologic, o scadere a colagenului se poate datora si unui stil de viata haotic, alimentatie lipsita de vitamine si nutrienti sanatosi, dar si o expunere prelungita la soare la orele amiezii.

Retine ca preventia este cheia unui ten mereu sanatos si plin de vitalitate.

Surse:

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

welove.ro
Logo