Cat de des ar Trebui sa te Speli pe Cap in Functie de Tipul de Par?

Una dintre cele mai des intalnite intrebari primite de hairstilisti pe forumurile de specialitate si nu numai este “cat de des trebuie sa te speli pe par”. Recent am descoperit ca raspunsul nu este pe atat de simplu pe cat mi-as fi dorit. Asa cum tinem cont de ce fel de sampon sa folosim in functie de tipul de par/scalp avut, la fel trebuie sa respectam anumite reguli cand vine vorba de spalatul parului.

Pentru majoritatea oamenilor nu este necesar sa se spele pe cap in fiecare zi sau o data la doua zile. Cat de des trebuie sa te speli pe par depinde de anumiti factori, despre care vom vorbi mai pe larg in randurile ce urmeaza.

Daca ar fi sa ne luam dupa sfatul dermatologilor, atunci cand parul devine uleios si nu pare curat la atingere, este momentul ideal sa il spalam.

Cum functioneaza samponul?

Par lung sau scurt? Cret, drept, subtire sau gros? Nici nu conteaza, corpul nostru produce o substanta uleioasa/cerata numita sebum din glandele sale sebacee ce se gasesc pe scalp. Aceasta substanta uleioasa, care by the way este absolut normala si vitala pentru sanatatea parului, se intinde pe foliculii de par pentru a-l proteja si hidrata.

Parul, la fel ca corpul, se murdareste si capata un miros urat. Apa indeparteaza mizeria vizibila, insa nu poate elimina mirosurile neplacute si depozitele de sebum.

Samponul, contine agenti de curatare chimici numiti detergenti, si care impreuna cu apa poate sa curete mult mai eficient impuritatile din suvitele de par, dar si mirosul de fum sau transpiratie.

Un par hidratat corespunzator nu tinde sa se rupa sau sa para electrizat.

Insa prea multa hidratare naturala poate face ca parul sa arate uleios, molesit si cu aspect murdar. Dupa cateva zile fara samponare, sebumul tinde sa se acumuleze pe scalp, facand ca parul din zona fetei sa arate murdar.

Majoritatea sampoanelor contin anumiti compusi numiti sulfati, ce produc o spuma bogata indepartand excesul de ulei din par. Parul proaspat spalat arata curat pentru mai mult timp, insa astfel de solutii pot sa dauneze pe termen lung parului.

Este indicat sa pastram un minim de ulei natural pe scalp pentru a ne proteja parul.

Investeste intr-un sampon fara sulfati mai putin agresiv sau un sampon hidratant ce pastreaza firul de par cat mai sanatos. Un par ce nu are deloc hidratare naturala este aspru la atingere, nu are stralucire si este foarte dificil de coafat.

cat de des trebuie sa te speli pe par

Factori ce influenteaza spalatul pe par

Iata care sunt acei factori care influenteaza cat de des trebuie sa te speli pe par. Tine cont de ei daca iti doresti un par curat si sanatos.

Cantitatea de sebum

Aspectul acela de par gras uleios este principalul motiv pentru care noi consideram ca parul este murdar, are un aspect molesit si tern. Cat de mult ulei poate scalpul sa produca depinde de varsta, sex, genetica si mediul inconjurator.

Copiii si persoanele in varsta nu produc atat de mult sebum precum adolescentii sau adultii de 20-30 ani. O parte pozitiva este si faptul ca daca acum te lupti cu un par gras, sansele ca aceste probleme sa dispara odata cu inaintarea in varsta sunt foarte mari.

Exista si o categorie aparte, minoritara, ce sufera de un par capabil sa produca sebum in exces si care trebuie sa isi spele parul in fiecare zi. Marea majoritate a oamenilor dispune de un par ce produce ulei natural intr-o cantitate normala, astfel incat spalatul pe par sa se faca la cateva zile.

Tipul de par

Nu exista o regula general valabila atunci cand vine vorba de cat de des trebuie sa te speli pe par, insa daca totusi ai vreun dubiu, cere ajutorul hairstilistului tau. Mai jos ai un ghid ce te poate ajuta sa iti dai seama care ar fi cea mai potrivita frecventa a spalarii in functie de ce fel de par ai.

  • par fragil si drept – un par fragil fara volum trebuie spalat o data la doua zile, poate nu stiai dar astfel de tip tinde sa capete un aspect uleios mult mai usor fata de alte tipuri
  • par normal – parul normal ce are o grosime medie a firului poate fi spalat fara probleme de 2-3 ori pe saptamana
  • par gros – spala parul gros de 1-2 ori pe saptamana, chiar daca ti se pare ca trece o eternitate pana se usuca complet
  • par ondulat – de 2-3 ori pe saptamana, in functie de necesitate
  • par cu bucle lejere – in cazul in care nu primesc suficienta hidratare, buclele lejere tind sa isi piarda din frumusetea naturala. Daca esti inzestrata cu un astfel de par, spala-l de maxim 2-3 ori pe saptamana
  • par cret – parul cret este de diferite tipuri, pentru o buna intretinere este indicat sa il speli de 1-2 ori pe saptamana
  • par degradat – cand vorbim de parul degradat, facem referire la parul vopsit, decolorat sau care a trecut prin diferite procese chimice, astfel ca a devenit uscat. Te poti spala de maxim 1 data pe saptamana pentru a nu-l usca sau distruge si mai mult. Poti incerca cu un tratament Olaplex ce s-a dovedit a fi o minune pentru parul degradat
  • par gras – deoarece scalpul tau produce foarte mult ulei, cel mai probabil ca este necesar sa te speli pe par o data la doua zile. Sfatul meu este sa folosesti un sampon clarifiant o data pe saptamana pentru a-ti fi de ajutor in lupta cu sebumul.

Transpiratia

Nu cred ca mai exista cineva printre noi care sa nu fie de acord ca un antrenament intens are impact negativ asupra coafurii. Cat de mult transpiri este un factor major ce influenteaza cat de des trebuie sa te speli pe par, sau cat de des sa il cureti.

Transpiratia poate sa imprastie sebumul pe intreg firul de par si il faca sa para foarte murdar si inestetic. Mai mult decat atat, aceasta ii poate conferi si un miros specific de imbacsit, care este departe de a fi frumos.

Dermatologii recomanda ca pentru un par sanatos si cu aspect proaspat, sa iti speli parul dupa fiecare antrenament in care transpiri foarte mult sau ori de cate ori porti o palarie, caciula sau o sapca pentru o perioada lunga de timp.

Polen si murdarie vizibila

Daca iti place sa lucrezi prin gradina (fie ca preferi sa iti cultivi singur/a legumele si fructele sau doar iti ingrijesti florile recent plantate), faci curatenie prin casa sau orice alta activitate, la final este bine sa iti cureti si parul, nu doar pielea corpului. Mizeria, praful si polenul, toate se prind de firul de par si nu doar ca il vor face sa arate molesit, dar pot provoca si alergii grave.

Produse de styling

Produsele de styling si de coafare a parului se acumuleaza in par pe scalp si pot duce la aparitia iritatiei si provoaca daune. Utilizarea repetata sau o cantitate mult prea mare de produse folosite va duce inevitabil la o frecventa mai ridicata a spalarii parului. Asadar, incearca pe car posibil sa eviti fixativul in exces sau cremele de stilizare.

alternative sampon

Alternative la samponare

Spalatul cu sampon nu este singura modalitate prin care iti poti curate scalpul si parul, iar ca alternative ar fi urmatoarele:

  • samponul uscat – un astfel de sampon uscat este un spray pudra cu textura catifelata si parfum intens ce absoarbe uleiul din par. Acesta are rolul de a extinde perioada dintre samponari, mai ales in cazul persoanelor ce au un par fragil sau gras. Cu toate acestea, un sampon pudra nu indeparteaza mizeria. Daca este utilizat tip de cateva zile la rand se vor forma acumulari de pudra pe scalp, ceea ce poate duce la iritarea acestuia.
  • sampoane fara detergent – astfel de sampoane ce nu contin sulfati sau alte produse chimice nocive curata delicat parul, fara a-l face sa isi piarda complet hidratarea naturala. Sunt perfecte pentru persoanele cu par uscat sau cret, dar si pentru cei ce doresc sa se spele zilnic pe par, insa fara a-l afecta in vreun fel
  • co-washing – spalarea cu balsam este o metoda foarte buna de a-ti spala parul, fara a-l degrada. Poti folosi fie un balsam normal, fie un balsam de curatare in locul samponului. Pentru persoanele cu par normal sau uscat, spalarea cu balsam poate inlocui cu succes samponarea normala, asta doar in cazul in care nu se folosesc produse de styling
periatul parului

Sfaturi pana la urmatoarea spalare

Exista cateva lucruri pe care le poti face cu usurinta astfe incat parul sa arate minunat pana la urmatoarea spalare.

  • foloseste o perie corespunzatoare – foliculii de par au nevoie de putin ulei secretat de scalp pentru a fi protejati. Opteaza pentru a perie de par lata cu peri de mistret ce nu permite electrizarea parului, pieptanandu-l usor si lasandu-l stalucitor.
  • nu-ti pieptana execesiv parul – mitul cu periatul parului de 100 de ori inainte de culcare este doar atat, un mit. Nu doar ca afecteaza structura parului, ci si face ca firul sa se rupa mai usor, varfurile sa se despice, iar in anumite cazuri provoaca chelirea prematura.
  • nu lasa parul sa atinga fata – acest lucru este valabil in special in zilele in care te machiezi. Firul de par nu ar trebui sa vina in contact cu pielea fetei deoarece se va umple de produse de make-up, transpiratie sau crema de protectie solara. In zilele foarte calduroase, poti opta pentru a-ti prinde parul intr-o coada sau un coc sic.
  • poarta o boneta sau o esarfa cand dormi – in cazul in care ai un par cu bucle superbe, o esarfa de matase ti-ar fi de ajutor pentru a evita electrizarea si ruperea nedorita a firelor de par
  • dormi pe perne curate – produsele de ingrijire a parului si tenului tind sa se aseze pe perna pe care dormi. Asadar, schimba asternuturile pe cat de des poti

Raspunsul scurt la intrebarea cat de des trebuie sa te speli pe par este cand simti ca parul si-a pierdut din naturalete. Multe persoane se spala zilnic pe par din obicei, insa acest lucru nu inseamna ca parul este mai sanatos, ci din contra.

Samponatul in exces usuca firul de par si scalpul. Ambele au extrem de multa nevoie de acel ulei natural secretat deoarece el are rolul de a oferi stralucire si textura. Cand te speli zilnic pe cap, scalpul devine foarte uscat si nu va face altceva decat sa sporeasca nivelul de ulei pe care il secreta.

Tu cat de des te speli pe par?

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

welove.ro
Logo