Cum Scapi de Matreata cu Remedii Naturale Pentru Acasa

Avem deja destule probleme cu care ne confruntam zilnic atunci cand vine vorba de ingrijirea parului: gras, uscat, drept, fara volum, bucle rebele? Sa nu mai vorbim de inestetica matreata, care oricat de putina ar fi, este extrem de dificil de trecut cu vederea. Desi este o problema frustranta si uneori greu de tratat (fara schimbari majore in stilul de viata), iata cateva remedii pentru acasa de cum scapi de matreata.

Cu totii stim cum arata matreata, acei mici solzisori albi pe scalp ce pot sa cada pe tricou atunci cand sunt din abundenta.

Matreata este mai comuna decat te-ai fi gandit si fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment data in viata cu ea.

Poate fi rezultatul producerii excesive a unor celule moarte, insa poate fi cauzata si de alti factori cum ar fi o deficienta de vitamine, frigul de afara sau chimicalele gasite in produsele cosmetice pentru par.

Ce este matreata?

Matreata este o problema a pielii ce afecteaza aprox 50% din populatie si este direct corelata cu proliferarea unei ciuperci lipofilica din genul Malassezia. Stai linistit/a, nu e pe atat de grav pe cat ii suna numele. Prezenta ciupercii aduce si o usoara mancarime a pielii scalpului urmata de o cantitate majora de fulgi de piele moarta ce se desprind si cad.

Chiar daca bacteria este prezenta in mod normal pe scalpul fiecaruia dintre noi, poate da iritatii daca se dezvolta excesiv.

Severitatea matretii este diferita de la persoana la persoana si in timp ce unele cazuri sunt foarte usor de tratat, altele necesita tratamente complexe.

Desi oricine poate face matreata, studiile arata cum ca barbatii sunt mai predispusi la a face matreata decat femeile. Initial apare o data cu pubertatea si se observa o diminuare a sa in jurul varstei de 50 de ani. Prezenta unui par si scalp gras cresc sansele dezvoltarii matretii.

Pielea noastra are capacitatea de a se reinnoi constant, iar celulele moarte sunt impinse afara unde se desprind si cad. De regula, acesti fulgi sunt extrem de mici si neobservabili. In cazul matretii, celulele de piele se regenereaza mult mai des decat ar fi normal. Asadar, fulgii se desprind in cantitati mai mari si cu consistenta uleioasa, devenind astfel vizibili ochiului liber.

Cand mancarimea este acompaniata de roseata si aparitia crustelor sau scuamele devin tot mai multe cauzand intinderea acestora in zona fetei, atunci diagnosticul este de dermatita seboreica severa.

cauzele matretii

Care sunt cauzele matretii? Ce simptome apar?

Unul dintre principalele simptome ale matretii este mancarimea. Acesta este, de regula, primul semn, urmat apoi de solzisorii albi de piele moarta vizibili.

Scuame uleioase si rosii pot, de asemenea, sa apara insotite de o senzatie de arsura. Poti simti si o senzatie de uscaciune, iritatie sau strangere/inflamare a scalpului.

Pe perioada sezonului cald, matreata poate sa fie mai rara in comparatie cu sezonul rece. Poti experimenta matreata in zona sprancenelor, piept, inghinal sau la subrat.

Pielea uscata – cea mai des intalnita cauza a matretii este pielea uscata. De regula, simptome ale uscaciunii pielii apar si in alte zone ale corpului

Pielea grasa – o alta cauza a aparitiei matretii se datoreaza si pielii grase. Daca este insotita de roseata, scuame albe sau cruste galbene, atunci suferi de dermatita seboreica.

Iti vine sa crezi sau nu, insa igiena joaca un rol important in a scapa de matreata. Cu cat te speli mai rar, cu atat scalpul se exfoliaza mai intens. Acest lucru face ca sebumul si celulele moarte sa se adune, cauzand matreata vizibila.

Pe de alta parte, nu este indicat nici sa te speli prea des pe par. Spalatul excesiv uscuca scalpul, ceea ce va duce la matreata. Este ideal sa gasesti acel echilibru intre spalari care iti va mentine scalpul hidratat si fara matreata.

Probleme ale pielii – persoanele ce sufera de boli ale pielii precum eczeme sau psoriasis sunt mai predispuse sa dezvolte matreata deoarece ambele probleme au in comun pielea excesiv de uscata si iritata

Ciuperca Malassezia – asemanatoare drojdiei, se gaseste pe pielea multor animale, inclusiv a oamenilor, iar rolul ei este de a ne proteja de diverse infectii. In anumite cazuri, aceasta poate scapa de sub control si desi nu este contagioasa, prezenta in exces este inestetica. Iritatia va face ca celulele de piele moarta sa creasca si cand acest lucru se intampla, solzisorii albi apar pe par si haine.

cum scapi de matreata acasa

Remedii naturale de cum scapi de matreata

Exista cateva lucruri pe care le poti face in cazul in care sampoanele antimatreata nu isi fac treaba exact asa cum ti-ai dori. In cazul in care incerci remediile de mai jos si nu vezi nici o imbunatatire dupa 2 saptamani, este indicat sa ceri sfatul unui medic specialist.

Ceai verde – combina ceai verde cu ulei esential de menta si otet alb, pasta rezultata foloseste-o pentru un masaj al scalpului. Dupa 5 minute de masaj, clateste foarte bine cu un sampon fara sulfati si un balsam profesional. Atat ceaiul verde cat si uleiul de menta au proprietati antioxidante si antimicotice ceea ce ajuta la un scalp sanatos si o mai buna hidratare a parului

Otet de mere – dilueaza o parte otet cu una de apa si foloseste solutia ca un inlocuitor al samponului. Otetul de mere este renumit pentru faptul ca omoara ciuperca responsabila de aparitia matretii. Mai mult decat atat, ajuta la calmarea mancarimii

Ulei de cocos – amesteca 10 picaturi de ulei de arbore de ceai cu 5 linguri de ulei de cocos. Aplica amestecul pe scalp inainte de culcare si dimineata cand te trezesti, spala-te pe par. Daca timpul nu este de partea ta, este suficient sa stai chiar si 30 de minute, dupa care sa te clatesti. Uleiul de cocos combate ciuperca, eliminand matreata, iar uleiul de arbore de ceai da o stralucire aparte parului

Suc de lamaie – maseaza 2 linguri de suc de lamaie pe scalp si lasa-l sa actioneze pentru cateva minute. Amesteca apoi 1 lingura de suc de lamaie cu 1 cana de apa si clateste parul cu solutia rezultata. Repeta procedura inainte de a te spala in mod normal pe par pentru rezultate uimitoare. Sucul proaspat de lamaie contine acizi ce omoara ciupercile cauzatoare de matreata.

Bea apa – o buna hidratare a corpului si a pielii este de dorit atunci cand vrei sa scapi de matreata nedorita. Asa cum am mentionat anterior, pielea uscata este unul dintre factorii principali ce declanseaza prezenta matretii.

Aloe vera – cu totii stim cat de utila este aloe vera in cazul pielii iritate. Un studio clinic a demonstrat cum ca un gel obtinut din aceasta planta ajuta la reducerea mancarimilor in cazul persoanelor cu dermatita seboreica

Omega 3 – adauga in dieta mai multe alimente bogate in omega 3, cum ar fi somonul sau semintele de chia. Omega 3 ajuta la o hidratare mai buna a pielii din interior, rezultatul fiind un scalp fara matreata.

Relaxeaza-te – iritatia pielii poate fi si cauza depresiei, anxietatii sau a stresului. Incearca sa acorzi atentie schimbarilor pielii in aceasta perioada. Poti urma cursuri de yoga, plimbari in aer liber, terapia prin masaj sau sedinte de aromaterapie cu ulei de lavanda pentru a scapa de stresul inutil

Aspirina – acidul salicilic este principalul ingredient folosit in aspirina, un medicament renumit pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Alege un sampon cu acid salicilic, dar daca nu ai aceasta posibilitatea, atunci poti incerca sa zdrobesti 2 pastile de aspirina si sa adaugi pudra rezultata in sampon chiar inaintea spalarii.

Bicarbonat de sodiu – il gasim in toate bucatariile si este un remediu rapid atunci cand te intrebi cum scapi de matreata. Are proprietati antifungice si se pare ca actioneaza precum un exfoliant delicat pentru a indeparta celulele moarte si a reduce mancarimea pielii. Pentru rezultate optime, aplica bicarbonat de sodiu direct pe parul umed si maseaza scalpul. Lasa-l sa actioneze 1-2 minute si continua samponarea cu produsul dorit.

par sanatos

Cum scapi de matreata permanent?

Sa scapi de matreata poate fi intreadevar o corvoada, insa daca respecti urmatorii pasi, poti preveni ca aceasta sa te afecteze si pe tine. De asemenea, sfaturile de mai jos se aplica si pentru persoanele ce sufera in prezent de matreata.

  1. foloseste balsamul si samponul potrivit pentru tipul tau de par/scalp si nu il folosi in exces. De asemenea, evita sa aplici balsam la radacina firului de par
  2. spala-te pe par o data la 3 zile pentru a pastra in permanenta scalpul curat
  3. alege un sampon antimatreata profesional din ingrediente de calitate (poate chiar unul naturist) care sa te ajute sa depasesti situatia in care te afli
  4. evita sa folosesti periile si pieptenii de par ai altcuiva, asigura-te ca ustensilele tale sunt mereu curate si dezinfectate
  5. odihneste-te suficient, lipsa somnului poate atrage stes inutil ce va duce in timp la aparitia matretii
  6. evita utilizarea in exces a spumei sau spray-ului fixativ, a pudrelor de fixare sau altor produse de coafare care nu fac altceva decat sa incarce firul de par
  7. adopta un stil de viata sanatos cu un regim alimentar echilibrat

Chiar daca matreata poate fi cu adevarat frustranta, exista o multime de remedii naturale pe care le poti incerca pentru a reduce simptomele matretii.

Te sfatuiesc sa nu le incerci pe toate in acelasi timp, ci mai degraba sa le iei pe rand, poate unul dintre acestea este potrivit pentru tine. Maximizeaza eficienta tratamentului cu samponul potrivit si spune-ne in comentarii cum ai reusit sa scapi de matreata.

surse:

  • https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/articole-medicale/matreata-tipuri-simptome-cauze-si-factori-de-risc-tratament-si-preventie
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/diagnosis-treatment/drc-20353854
  • https://www.medlife.com/blog/15-home-remedies-cure-dandruff-naturally/
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

welove.ro
Logo